Adolf Stappaertsgasthuis, GP # 4219 FelixArchief

Nieuwe overdrachten OCMW

In de voorbije maanden ontving het FelixArchief opnieuw belangrijke overdrachten van OCMW-archieven.

Commissie van Burgerlijke Godshuizen
In de reeks van de Commissie van Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen voegden we dit jaar archiefstukken over de zorg voor kinderen bejaarden en patiënten toe. De overdracht werd vervolledigd met losse stukken in het archief van het Gesticht Bogaerts-Torfs, het Maagdenhuis, het Meisjeshuis, het Jongenshuis, het Vondelingenhuis, het Gesticht Joostens te Brecht, het Zinnelozenhuis, het Stuivenberggasthuis en het Adolf Stappaertsgasthuis. Samen goed voor 1 391 inventarisnummers.

COO van Antwerpen
De COO van Antwerpen kreeg ook een aanvulling met 456 inventarisnummers, voornamelijk bij de instellingen zoals het Moederhuis (Vinkenstraat), het Jongenshuis, het Sint-Elisabethgasthuis, het Stuivenberggasthuis, het Sint-Julianusgasthuis en het Cuylitshof. Bij de reeks van de centrale bestuursadministratie, vinden we stukken terug over het bombardement van de Erla-fabriek te Mortsel op 5/4/1943.

Fusiegemeente Borgerhout
We rondden dit jaar de overdracht van het archief van de fusiegemeente Borgerhout, opgestart in 2014, af. Het gaat over archief van het centrale bestuursadministratie, het Sint-Erasmusgasthuis en de bejaardeninstelling Gitschotelhof. Samen goed voor 399 inventarisnummers.
De inkomboeken van het Sint-Erasmusgasthuis zijn bij ons sinds 2011 gekend met een hiaat voor de periode 1942-1945. In dit niet-openbaar register verwezen we daarom voor deze jaren naar zogenoemde “liassen”. Deze lijsten van inkomende patiënten werden bij de voorbereiding van deze overdracht teruggevonden. Zij zijn van het grootste belang omdat zij hoofdzakelijk gaan over de verzorging van Joodse patiënten die zich vanaf 1942 op bevel van de bezetter enkel nog voor verzorging mochten aanbieden in het Sint-Erasmusgasthuis.

Fusiegemeente Ekeren
Voor de fusiegemeente Ekeren werden 2 638 sociale dossiers overgedragen voor de periode 1956-1991. Uitgenomen nog een kleine reeks sociale dossiers voor de periode 1940-1956 is hiermee ook de overdracht van archief uit Ekeren compleet.

We voorzien dit jaar nog een laatste overdracht met de nog resterende registers van de COO van Antwerpen en zijn instellingen en het integrale archief van de fusiegemeente Wilrijk.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!