Stalen uit het ambacht linnenwevers GA # 4202

Over zwart geverfde wol in Noordwest-Europa, 1680-1850

Begin dit jaar verdedigde Natalie Ortega haar doctoraat ‘Zwart Geverfde Wol in Noordwest-Europa, 1680-1850: De Relatie Tussen Historische Recepten en de Huidige Conditie van Zwarte Wollen Textilia’. Ze gebruikte daarvoor materiaal van het FelixArchief.

De studie van historisch textiel kent vele aspecten die verwijzen naar technologie, zoals de complexe aard van de wolvezel, de kleurstoftechnologie en de ingrediënten die gebruikt worden om de zwarte kleur te verkrijgen.

Om de praktijk van de historische verftechnologie beter te kunnen begrijpen, combineerde Ortega zowel de studie van geschreven bronnen (onderzoek naar ingrediënten in historische recepten en voorschriften) als materiaalonderzoek op historische zwartgeverfde wollen textilia. D.m.v. chemische analyses op historische artefacten zocht ze een verband tussen de historische recepten en voorschriften (van vooral de verversambachten) en de ververspraktijk. In het kader van dit onderzoek nam ze monsters van zwartgeverfde wollen stalen uit de 18e eeuw.

In een tweede luik van het onderzoek zette ze laboratoriumreconstructies op, gebaseerd op de informatie uit de analyses en de literatuur. Deze reconstructies werden kunstmatig verouderd en vervolgens aan een aantal proeven onderworpen. Op deze manier bracht Ortega degradatieverschijnselen zoals treksterkte, verkleuring en verzuring in kaart.
Met haar studie over de geschiedenis, technologie en de praktijk van het verven, wil ze een bijdrage leveren aan het behoud van cultureel textielerfgoed.
Het volledige onderzoek kan u lezen op onze website.

Uit onze collectie gebruikte Natalie stalen uit de insolvente boedel De Bruyne (1675-1725) , het familie-archief Jan Frans De Wolf (1771) , het Ambacht Linnenwevers (1757)  en het passement- en lintwerkersambacht. Hiervan werden steeds monsters van ongeveer 4 mm garen geanalyseerd met (HPLC-PDA aan het KIK/IRPA) en (SEM-EDX). 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!