Architectenwoning Walter Van den Broeck: In het atelier is een doorkijk gecreëerd  naar het gelijkvloers (links op de foto). Dit verbindt de 2 ruimtes met elkaar. Lucid

Architectenwoning Walter Van den Broeck

Eén van de vijf kandidaten die meedingt naar de titel van Het Schoonste Gebouw, is architectenwoning Walter Van den Broeck.

 

ID-kit

Architectenwoning Walter Van den Broeck: Thaliastraat 37 - 2600 Berchem

Architect: Rooilijn architectuur

Bouwjaar: 1927

Renovatiejaar: 2016

Website: www.rooilijn.be

 

 

Van Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren 30 naar hedendaags wooncomfort ​

Architect Walter Van den Broeck ontwerpt deze modernistische woning in 1927 voor zijn ouders in combinatie met een appartement en werkruimte voor zichzelf. Het huis in de Thaliastraat is één van de eerste realisaties van de architect. Achter de modernistische voorgevel gaat een vrij traditionele woning schuil met een klassieke indeling. De meest opmerkelijke ruimte is de werkstudio van Walter Van den Broeck. Deze is met het grote, zuidgerichte rasterraam de hoogste en lichtste ruimte van de woning. Doorheen de jaren onderging het huis een groot aantal wijzigingen en raakt het steeds meer in verval door slecht onderhoud. Sinds 2009 is het huis opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. In 2016 starten de nieuwe eigenaars-architecten met de renovatie om de woning aan te passen aan de hedendaagse noden en normen. 

Gereinigde voorgevel met zwart geschilderd houten schrijnwerk volgens de originele indeling. Lucid
Gereinigde voorgevel met zwart geschilderd houten schrijnwerk volgens de originele indeling.

Aan de restauratie gingen een interieuronderzoek en een vergelijkend onderzoek naar het werk van architect Walter Van den Broeck vooraf. De opdrachtgevers kozen voor een radicaal behoud van de nog aanwezige erfgoedelementen en voor nieuwe elementen in lijn met het latere werk van Walter Van den Broeck.

De voorgevel werd hersteld en gereinigd en het pvc-buitenschrijnwerk werd vervangen door zwart geschilderd houten schrijnwerk volgens de originele indeling. In de achtergevel kreeg het grote atelierraam opnieuw zijn oorspronkelijke grootte en vorm met de typische rasterindeling. In het interieur werden zoveel mogelijk dezelfde materialen gebruikt als in de andere interieurs van Van den Broeck. Zo werden de Winckelmans-tegels opnieuw gelegd in de typische kleuren per ruimte: groen in de inkomhal, geel in het toilet en wit en zwart in de keuken en badkamer. De balustrade en binnenwanden rond de vide werden uitgevoerd in donker, tropisch hout en figuurglas en ook de visgraatparket werd helemaal vernieuwd. 

Inkomhal met groene Winckelmanstegels. Lucid
Inkomhal met groene Winckelmanstegels.

De verbouwing toont aan dat een interbellumwoning perfect kan voldoen aan de huidige normen op vlak van isolatie en energiezuinigheid. Het project verzoent erfgoedwaarde met hedendaags wooncomfort en laat het potentieel van een privéwoning als onroerend erfgoed zien zonder de sfeer van het modernisme weg te stoppen. 

 

Na de werken

Detail van de gereinigde voorgevel met nieuw houten schrijnwerk volgens de originele indeling.
Detail van de gereinigde voorgevel met nieuw houten schrijnwerk volgens de originele indeling.
Lucid 2|9
Keuken met zwarte en witte Winckelmanstegels.
Keuken met zwarte en witte Winckelmanstegels.
Hugo Van Beveren 2|9
Inkomhal met groene Winckelmanstegels.
Inkomhal met groene Winckelmanstegels.
Lucid 2|9
Voormalig atelier met vernieuwde visgraatparket.
Voormalig atelier met vernieuwde visgraatparket.
Lucid 2|9
Atelierraam met figuurglas.
Atelierraam met figuurglas.
Lucid 2|9
Traphal uitgevoerd in donker tropisch hout.
Traphal uitgevoerd in donker tropisch hout.
Lucid 2|9
Woonruimte met zicht naar het voormalige atelier.
Woonruimte met zicht naar het voormalige atelier.
Hugo Van Beveren 2|9
Voormalige werkstudio van Walter Van den Broeck met hersteld rasterraam (rechts in beeld). De doorkijk naar de lagere verdieping  (links in beeld) is een nieuwe toevoeging.
Voormalige werkstudio van Walter Van den Broeck met hersteld rasterraam (rechts in beeld). De doorkijk naar de lagere verdieping (links in beeld) is een nieuwe toevoeging.
Lucid 2|9
Achtergevel: het grote atelierraam kreeg opnieuw zijn oorspronkelijke vorm, grootte en indeling.
Achtergevel: het grote atelierraam kreeg opnieuw zijn oorspronkelijke vorm, grootte en indeling.
Lucid 2|9

Voor de werken

Gevelontwerp van architect Walter Van den Broeck.
Gevelontwerp van architect Walter Van den Broeck.
Walter Van den Broeck 2|7
Voorgevel rond 1930.
Voorgevel rond 1930.
2|7
Voorgevel vlak voor de restauratie met pvc-ramen, vorstschade en vervuild.
Voorgevel vlak voor de restauratie met pvc-ramen, vorstschade en vervuild.
2|7
Achtergevel met verkleinde en toegemetste ramen.
Achtergevel met verkleinde en toegemetste ramen.
2|7
Keuken met verlaagd lattenplafond.
Keuken met verlaagd lattenplafond.
2|7
Detail van de oorspronkelijke keukenvloer.
Detail van de oorspronkelijke keukenvloer.
2|7
Woonkamer met verlaagd lattenplafond en rotte visgraatparket.
Woonkamer met verlaagd lattenplafond en rotte visgraatparket.
2|7