In de vroegere kapel is een leeshoek en ontspanningsruimte voor de leefgroep gecreëerd. De glas-in-loodramen zijn gerestaureerd  en ook de preekstoel is behouden. Lucid

De Grote Robijn

Eén van de vijf kandidaten die meedingt naar de titel van Het Schoonste Gebouw, is De Grote Robijn.

 

ID-kit

De Grote Robijn: Korte Sint-Annastraat 4 - 2000 Antwerpen 

Architect: ARSV - Architectenbureau Vanhecke & Suls

Bouwjaar: midden 16de eeuw (hotel) - 1907 (kapel)

Renovatiejaar: 2014-2015

Website: www.jeugdzorgemmaus.be

 

Klooster wordt opvangcentrum voor jongeren

Het gebouwencomplex dat we vandaag kennen als De Grote Robijn begint in de 16de eeuw als Hotel van Stralen. Het wordt gebouwd door oud-burgemeester François van der Dilft. In 1902 kopen de Antwerpse zusters Apostolinnen het om er een klooster met kapel van te maken. Vanaf 1926 richten de zusters er het O.L.V. Middelaresinstituut op en geven ze meisjes kans op onderwijs. In 1998 verhuizen de laatste bewoonsters uit het klooster en worden de gebouwen overgedragen aan 4 organisaties. Eén van die organisaties is Jeugdzorg Emmaüs die er onder andere een oriëntatie- en opvangcentrum voor jongeren van gemaakt heeft. 

Zicht op de gerestaureerde gevels langs de binnenplaats. Links achter is de kapel. Lucid
Zicht op de gerestaureerde gevels langs de binnenplaats. Links achter is de kapel.

In 2014 startte een grondige renovatie, met respect voor het historische karakter van het gebouw, om van De Grote Robijn een hedendaags gebouw te maken dat het pedagogische werk in het opvangcentrum maximaal ondersteunt. Van bij het begin van de verbouwingen was het de bedoeling om een duurzame én vertrouwde leef- en werkomgeving te maken. Ook voor de kwetsbare jongeren biedt het centrum een warme, rustige en gemoedelijke thuisomgeving die onmiddellijk vertrouwd aanvoelt. 

De Van Stralentoren en de aansluitende linker- en rechtervleugel aan de Korte Sint Annastraat zijn beschermd. De vleugel met de Van Stralentoren doet dienst als ontvangstruimte en kantoren voor de medewerkers.

De neogotische kapel (1907) kreeg een tussenniveau en een nieuwe functie als leefruimte met keuken voor 2 leefgroepen. De originele preekstoel heeft een bijzondere plek gekregen in de  leefruimte op het gelijkvloers van de kapel. De zolderruimte onder het schuine dak is nu een vergaderruimte. De glas-in-loodramen achter het altaar werden volledig gerestaureerd, maar de glasramen aan de zijkanten werden vervangen door helder glas voor extra lichtinval. Alle authentieke gevels werden volledig gerestaureerd. Ook het buitenschrijnwerk werd behouden en waar mogelijk gerestaureerd. 

In de straatvleugel zijn de kantoren van de administratieve en pedagogische medewerkers ondergebracht. De gevels, daken en het buitenschrijnwerk werden gerestaureerd. Er werd een uitkijkpost over het plein geïnstalleerd.
In de straatvleugel zijn de kantoren van de administratieve en pedagogische medewerkers ondergebracht. De gevels, daken en het buitenschrijnwerk werden gerestaureerd. Er werd een uitkijkpost over het plein geïnstalleerd.

Door een nieuwe, sociale bestemming te geven aan het kloostergebouw en dankzij een grondige renovatie met respect voor de erfgoedwaarde blijft dit eeuwenoude patrimonium bewaard voor de volgende generaties. Jeugdzorg Emmaüs is erin geslaagd om een ‘helende omgeving’ te creëren voor kwetsbare jongeren in een gebouw met een eigen verhaal en karakter. 

 

Na de werken

Zicht op de gereinigde gevels aan de kant van de binnenplaats. De Van Stralentoren is links in beeld.
Zicht op de gereinigde gevels aan de kant van de binnenplaats. De Van Stralentoren is links in beeld.
Lucid 2|9
De binnenzijde van de Van Stralentoren werd gereinigd en geschilderd.
De binnenzijde van de Van Stralentoren werd gereinigd en geschilderd.
Lucid 2|9
De authentieke dakconstructie werd opnieuw vrijgemaakt en hersteld. De kantoorruimten zijn comfortabel ingericht en voorzien van een huiselijk tapijtvloerbekleding.
De authentieke dakconstructie werd opnieuw vrijgemaakt en hersteld. De kantoorruimten zijn comfortabel ingericht en voorzien van een huiselijk tapijtvloerbekleding.
Lucid 2|9
Deze kleine bureauruimtes kunnen afgesloten worden om hier discreet delicate gesprekken te voeren.
Deze kleine bureauruimtes kunnen afgesloten worden om hier discreet delicate gesprekken te voeren.
Lucid 2|9
De authentieke traphal werd gerestaureerd en het houtwerk werd hersteld waar nodig.
De authentieke traphal werd gerestaureerd en het houtwerk werd hersteld waar nodig.
Lucid 2|9
Luchtfoto van het binnenplein. De gebouwen links in beeld, met o.a. de kapel, worden gebruikt voor de werking van De Grote Robijn.
Luchtfoto van het binnenplein. De gebouwen links in beeld, met o.a. de kapel, worden gebruikt voor de werking van De Grote Robijn.
2|9
In de dakconstructie van de kapel werd een nieuwe vloerconstructie gemaakt boven de bestaande gewelven. Het dakgebinte werd verstevigd waar nodig. Zo werd een vergaderruimte gecreëerd.
In de dakconstructie van de kapel werd een nieuwe vloerconstructie gemaakt boven de bestaande gewelven. Het dakgebinte werd verstevigd waar nodig. Zo werd een vergaderruimte gecreëerd.
Lucid 2|9
De gewelven van de kapel werden hersteld en de originele glas-in-loodramen werden gerestaureerd. De nieuwe voorzieningen, zoals de verlichting, werden subtiel aangebracht.
De gewelven van de kapel werden hersteld en de originele glas-in-loodramen werden gerestaureerd. De nieuwe voorzieningen, zoals de verlichting, werden subtiel aangebracht.
Lucid 2|9
In de kapel werd een tussenverdieping gemaakt die is ingericht als leefruimte met een keuken en een ontspanningshoek. Hier worden de jongeren gestimuleerd om zelfstandig aan de slag te gaan.
In de kapel werd een tussenverdieping gemaakt die is ingericht als leefruimte met een keuken en een ontspanningshoek. Hier worden de jongeren gestimuleerd om zelfstandig aan de slag te gaan.
Lucid 2|9

Voor de werken

Zicht op de vervuilde gevels aan de binnenplaats met in het midden de Van Stralentoren.
Zicht op de vervuilde gevels aan de binnenplaats met in het midden de Van Stralentoren.
2|6
Zicht op de vervuilde gevels aan de binnenplaats met rechts achteraan de kapel.
Zicht op de vervuilde gevels aan de binnenplaats met rechts achteraan de kapel.
2|6
Vervuilde zijgevel van de kapel.
Vervuilde zijgevel van de kapel.
2|6
Het verwaarloosde interieur van de kapel.
Het verwaarloosde interieur van de kapel.
2|6
Bureauruimte in schreeuwerige kleuren en met weinig comfort.
Bureauruimte in schreeuwerige kleuren en met weinig comfort.
2|6
Bureauruimte met verlaagd plafond.
Bureauruimte met verlaagd plafond.
2|6