De structuur van het pakhuis blijft behouden. Er worden geen binnenwanden geplaatst. Centrale traphal met zichtbaar gelaten voorzieningen en doorkijk naar de badkamer en slaapkamer. Luc Roymans

Pakhuis ’t Glorie

Eén van de vijf kandidaten die meedingt naar de titel van Het Schoonste Gebouw, is Pakhuis ’t Glorie.

 

ID-kit

Pakhuis ’t Glorie: Oranjestraat 54a - 2060 Antwerpen

Architect: Sculp (IT) architecten

Bouwjaar: 1875

Renovatiejaar: 2016-2017

Website: www.sculp.it en www.glorie.today

 

Van pakhuis tot woonhuis met kantoor 

Het pakhuis achter de woning in de Oranjestraat 54 te Antwerpen dateert uit 1875. Het pand wordt gebouwd door koopman Jan Baptist Ceulemans in de periode net na de sloop van de Antwerpse omwalling toen er in de buurt van het Koninklijk Entrepot aan het Willemdok verschillende pakhuizen werden gebouwd. 

De voorgevel van het pakhuis werd gerestaureerd en is uitgewerkt in decoratief metselwerk met zwarte en rode baksteen. Lucid
De voorgevel van het pakhuis werd gerestaureerd en is uitgewerkt in decoratief metselwerk met zwarte en rode baksteen.

Het pakhuis is bijna volledig bewaard gebleven. Het is ook het enige overblijvende pakhuis in de huizenrij van de Oranjestraat en een mooi voorbeeld van de combinatie woonhuis-pakhuis met binnenkoer die typisch is voor deze periode. Deze hebben vaak een gelijkaardig grondplan met aan de straatzijde een huis, met een staminee op het gelijkvloers en op de verdiepingen een woning voor de conciërge of natiebaas. Een inrijpoort geeft toegang tot de (gekasseide) binnenkoer en het achtergelegen pakhuis. De gevels van de opslagplaatsen hebben vaak ook hijsbalken en laadvallen om de goederen over de verschillende verdiepingen te transporteren. De voorgevel van ‘t Glorie is uitgevoerd in decoratief metselwerk met zwarte en rode baksteen.

Het pakhuis had in de loop der jaren verschillende functies als pomphuis, fabricage- en herstelplaats voor jute zakken, kolenbergplaats, garage met verfcabine ... Na de restauratie kreeg het pakhuis een nieuwe bestemming als woonhuis met kantoor. De nieuwe eigenaars-architecten willen pakhuis ‘t Glorie ook een publieke functie geven als platform voor culturele ontwikkeling en evenementen.

In het nieuwe ontwerp werd de openheid van het pakhuis behouden. Er werden geen valse wanden geplaatst. Luc Roymans
In het nieuwe ontwerp werd de openheid van het pakhuis behouden. Er werden geen valse wanden geplaatst.

De verbouwing houdt in alles rekening met de ruimtes en de structuur van het oude pakhuis. Zo is er in het nieuwe ontwerp geen enkele binnenwand geplaatst om het karakter van de originele opbouw te bewaren. Dat geeft soms ludieke ontwerpkronkels, zoals de volledig functionele wc in een oude garderobekast. De renovatie van pakhuis ‘t Glorie combineert zo tijdloze ingrepen met hedendaagse architecturale elementen waardoor de sfeer en de ziel van het gebouw een nieuwe impuls krijgen.

 

Na de werken

Links het voorhuis, rechts het pakhuis.
Links het voorhuis, rechts het pakhuis.
Luc Roymans 1|9
Op het gelijkvloers werd een lichte kantoorruimte met hedendaags comfort  ingericht zonder afbreuk te doen aan de originele open pakhuisstructuur.
Op het gelijkvloers werd een lichte kantoorruimte met hedendaags comfort ingericht zonder afbreuk te doen aan de originele open pakhuisstructuur.
Luc Roymans 1|9
Het uitgebreide net aan leidingen is industrieel in beeld gelaten. Een eenvoudige stalen trap verbindt de verschillende verdiepingen.
Het uitgebreide net aan leidingen is industrieel in beeld gelaten. Een eenvoudige stalen trap verbindt de verschillende verdiepingen.
Luc Roymans 1|9
De open structuur van het pakhuis blijft op de verschillende verdiepingen behouden.
De open structuur van het pakhuis blijft op de verschillende verdiepingen behouden.
Luc Roymans 1|9
De vloeren werden ontdubbeld en er werd overal vloerverwarming voorzien. De afwerkvloer bestaat uit een nieuw-oud parket.
De vloeren werden ontdubbeld en er werd overal vloerverwarming voorzien. De afwerkvloer bestaat uit een nieuw-oud parket.
Luc Roymans 1|9
Leefruimte met schrijnwerk dat aangepast is naar vereenvoudigd hedendaags model.
Leefruimte met schrijnwerk dat aangepast is naar vereenvoudigd hedendaags model.
Luc Roymans 1|9
Verschillende methoden werden onderzocht om de houten constructie en het metselwerk zo origineel mogelijk te herstellen.
Verschillende methoden werden onderzocht om de houten constructie en het metselwerk zo origineel mogelijk te herstellen.
Luc Roymans 1|9
In de houten garderobekast zit het toilet verstopt.
In de houten garderobekast zit het toilet verstopt.
Luc Roymans 1|9
Het badkamermeubel zit verstopt in één van de witte kasten.
Het badkamermeubel zit verstopt in één van de witte kasten.
Luc Roymans 1|9

Voor de werken

Detail van de gevel van het pakhuis. De rode en zwarte bakstenen zaten verstopt onder een bepleisteringslaag.
Detail van de gevel van het pakhuis. De rode en zwarte bakstenen zaten verstopt onder een bepleisteringslaag.
1|6
Links de achtergevel van het voorhuis en rechts het pakhuis.
Links de achtergevel van het voorhuis en rechts het pakhuis.
1|6
Zicht op de achtergevel van het voorhuis en de binnenkoer.
Zicht op de achtergevel van het voorhuis en de binnenkoer.
1|6
Verwaarloosde verdieping van het pakhuis.
Verwaarloosde verdieping van het pakhuis.
1|6
Balkenconstructie in slechte staat.
Balkenconstructie in slechte staat.
1|6
Detail van de houten dakconstructie.
Detail van de houten dakconstructie.
1|6