Waterpoort AntwerpenStad Antwerpen

Agentschap Onroerend Erfgoed keurt beheersplan Waterpoort goed

Op dinsdag 5 december 2017 is het beheersplan van de Waterpoort aan de Gillisplaats goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. In dit plan is de visie op het beheer van het monument op lange termijn vastgelegd. 

Architectenbureau Erfgoed & Visie maakte het beheersplan op in opdracht van stad Antwerpen. Zo is er bepaald welke werkzaamheden en maatregelen er nodig zijn voor het behoud van het beschermde monument de komende twintig jaar.

Restauratie

De Waterpoort vertoont tekenen van ouderdom en is op sommige plekken beschadigd. Nu het beheersplan goedgekeurd is, kan de stad een restauratiedossier opstarten. Deze werken kunnen beginnen zodra een restauratiepremie door het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen is toegekend. Door de buitenzijde aan te pakken, wil de stad de 400 jaar oude poort in haar vroegere glorie herstellen. Na de heraanleg van de zuiderdokken, zal de poort centraal staan op het nieuwe “Waterpoortplein” die een verbinding vormt tussen de Schelde en het Zuid waardoor de oorspronkelijke link tussen Waterpoort en Schelde terug in ere hersteld wordt.

Wandelende poort

Sinds haar oprichting heeft de Waterpoort al op drie plaatsen gestaan. Hierdoor kreeg ze de bijnaam ‘de wandelende poort’. De Waterpoort was oorspronkelijk een doorgang in de zogenoemde Spaanse Omwalling uit de 16e eeuw. Vanaf de Schelde kon men via deze poort de Vlasmarkt bereiken. Met het rechttrekken van de Schelde werd de Waterpoort rond 1883 verplaatst naar de Sint-Jansvliet. Toen op die plaats het toegangsgebouw tot de voetgangerstunnel werd aangelegd, is de poort in 1936 heropgebouwd op de huidige locatie op de Gillisplaats. 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!