Interieur Sint-Pauluskerk in Antwerpen Dave Van Laere

Beheersplan Sint-Pauluskerk goedgekeurd door Agentschap Onroerend Erfgoed

In het beheersplan is de visie op het beheer van de Sint-Pauluskerk voor de komende twintig jaar vastgelegd. Op 10 november keurde Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen het beheersplan goed.

In opdracht van de kerkfabriek Heilige Paulus stelde architectenbureau Steenmeijer architecten bvba een beheersplan op voor de Sint-Pauluskerk. Hierin is vastgelegd welke werkzaamheden waar en wanneer nodig zijn. Het beheersplan betreft niet alleen de kerk met toren, maar ook de Calvarieberg en tuin, het poortgebouw, delen van het voormalige klooster en de noordelijke binnentuin.

Restauratie

Stad Antwerpen is eigenaar is van de kerk en de Calvarieberg met tuin. Zij neemt de restauratie van de Calvarieberg en van de daken en gevels van de kerk op zich. Zodra een restauratiepremie door Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen is toegekend, kunnen deze werken starten.

Voormalige kloosterkerk

De Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt is een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639. In 1571 werd ze als vervanger van een ander gebedshuis ingewijd. Na een brand in 1679 kreeg de kerk een nieuwe barokke toren. 

Het schitterende interieur bevat meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als RubensVan Dyck en Jordaens; meer dan 200 beeldhouwwerken, prachtige barokaltaren en gesculpteerd kerkmeubilair dat tot het mooiste ter wereld behoort. 

Blikvanger is een indrukwekkende achttiende-eeuwse calvarie met meer dan zestig levensgrote figuren (naast de kerk - hoek Veemarkt / Zwartzustersstraat).

Calvarietuin Sint-Pauluskerk
Jan Crab 1|4
Interieur Sint-Pauluskerk
Dave Van Laere 1|4
Gevel Sint-Pauluskerk
Jan Crab 1|4
Interieur Sint-Pauluskerk
Dave Van Laere 1|4
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!