Walter Saenen

“Deze stoelen in ere herstellen, is puur genieten”

Momenteel ondergaat ons districtshuis, zowel langs de buitenkant als binnenin, een grootse renovatie-operatie. Wij brachten een werfbezoek aan Bea Joppen en haar zoon Bram. Zij restaureren de originele meubels, zoals de stoelen in de trouwzaal. “Fantastisch om deze meubels een tweede leven te mogen geven”, vindt Bea.

Welke meubels nemen jullie onder handen?

“Samen met mijn zoon Bram en collega Randy Mulkens heb ik eerst de meubels in de trouwzaal en de raadzaal aangepakt. Dat gaat over 43 stoelen, 12 krukjes en 18 banken. Daarna volgen nog 14 loungezetels in de inkomhal, 4 zetels en 1 grote zitbank.”

Gaat het om de originele meubels?

“Absoluut! Bij het zorgvuldig losmaken van de bekleding vonden we op de meeste meubels etiketten met 19 januari 1968 op. Dat toont aan dat ze dateren van de ingebruikname van het districtshuis. Ze dragen ook een label van De Coene uit Kortrijk, een referentie voor heel goede kwaliteit.”

Wat herstellen jullie precies?

“Hoewel destijds is gekozen voor uniek olijfgroen leder van heel hoge kwaliteit hebben de meeste meubels door de jaren heen scheurtjes opgelopen. Er valt hier ook veel zonlicht binnen, maar voor meubels is dat niet ideaal (lacht). De zon zorgde voor verkleuringen van de bekleding.”

Hoe gaan jullie te werk?

“Heel voorzichtig maken we de bekleding nageltje per nageltje los. Het meeste werk gebeurt volledig handmatig. Scheurtjes maken we daarna weer toe met een speciale lijm en kaasdoek. De verkleuringen herstellen wij door het leder intensief te oliën en te wassen met natuurlijke pigmenten op basis van natuurlijke producten zoals zonnebloempitten of koffie. De meubels kunnen er zo weer vele jaren tegen.”

Wat kenmerkt een goede meubelrestaurateur?

“Je moet zeker veel geduld hebben en goed probleemoplossend denken. Naast kennis van zaken moet je steeds creatief voor de dag komen. Geen enkel meubel is hetzelfde. In onze stiel verloopt er heel weinig automatisch. Het is en blijft een ambacht, maar wij doen onze job heel graag.”

Ontwerpt u ook meubels?

“Sinds 2006 ben ik – vanuit mijn atelier in Hoboken – voltijds bezig met het herstellen van meubels. Mijn zoon Bram, van opleiding architect, wil in de toekomst ook samen designmeubels ontwerpen. Dat zie ik zeker zitten, maar momenteel zijn we nog hoofdzakelijk bezig met het restaureren van meubels. Dat kan gaan van één zetel of tafeltje, tot een grotere opdracht zoals hier in het districtshuis van Merksem, waar we drie maanden bijna dagelijks mee bezig zijn.”

Hoe kijken jullie naar deze opdracht?

“Deze meubels in dit prachtige decor in ere mogen herstellen, is voor ons puur genieten. We werken goed samen met hoofdaannemer Renotec. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog gelijkaardige projecten samen uitvoeren. Wij zijn er alleszins klaar voor”, besluiten Bea Joppen en zoon Bram Verheyen.

Meer info

De verschillende werken aan het districtshuis hebben allemaal een andere timing. Het interieur in de trouw- en raadzaal is ondertussen opgeleverd. Het vernieuwde stadsloket werd begin maart in gebruik genomen. Aan de collegezaal, de trappenhal en de gevel van het gebouw wordt naarstig verder gewerkt. 

www.renotec.be en www.beajoppen.be 

1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
1|13
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!