Jonathan Ramael

Restauratie kathedraaltoren gaat van start

De 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat de komende 2 jaar restauratiewerken. Op 21 januari start de aannemer met de opbouw van de stellingen. De beiaard en de klokken zullen hierdoor niet meer te horen zijn.

De restauratie van de buitenschil van de toren verloopt in twee fases. Het deel boven het uurwerk komt eerst aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 het onderste deel.

De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken van de toren worden nagezien en gerestaureerd waar nodig. Plaatselijk krijgt de natuursteen ook een zachte reiniging. De wijzerplaten worden gedemonteerd en in het atelier gerestaureerd. De haan en het kruis worden verguld.

Beiaard

Om de luidklokken en beiaard te beschermen, worden ze volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt 1 luidklok tijdelijk ingezet. Ook het automatische beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken is hierdoor niet meer te horen. Het manuele beiaardspel van de beiaardiers zal wel nog te horen zijn tot april 2019.

Stadsdichter

Net zoals de werf van het stadhuis en Het Steen krijgt de werfaankleding aan de kathedraal een creatieve invulling. Stadsdichter Maud Vanhauwaert werkt samen met grafisch ontwerper Jelle Jespers een concept uit voor de werfomheining op de Handschoenmarkt en een deel van de steigerdoeken aan de toren.

Beschermd monument

De kathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. In 1938 werd ze, samen met de toren en bijgebouwen, beschermd als monument. Bovendien behoren de kathedraal en de toren sinds 1999 tot het UNESCO Werelderfgoed.

Volgens historische bronnen werd de 123 meter hoge belforttoren voltooid in 1518. Door de eeuwen heen zijn aan de kathedraal en haar toren talrijke herstellings- en restauratiewerken uitgevoerd.

Hoe lang gaan de werken duren?

Het einde van de werken is voorzien in 2021. De restauratie verloopt in twee fases. De planning (onder voorbehoud) ziet er als volgt uit:

  • Januari tot juni 2019: opbouw stellingen.
  • Juni 2019 tot voorjaar 2020: restauratie van het bovenste deel van de toren (vanaf het uurwerk) 
  • Winter 2020 tot voorjaar 2021: restauratie van het onderste deel van de toren (onder het uurwerk) 

Welke gevolgen hebben de werken?

  • Bouwwerken brengen onvermijdelijk ongemakken met zich mee. De aannemer probeert de hinder voor handelaars, bezoekers en de buurt tot een minimum te beperken.
  • Er wordt vooral gewerkt tussen 6.30 uur en 16 uur. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken.
  • Het aanleveren van bouwmateriaal gebeurt uitsluitend tussen 7u en 11 uur ’s morgens.
  • Tijdens de opbouw- en afbraakperiode van de stellingen neemt de werfzone een grotere oppervlakte rondom de toren in en worden er wandeltunnels voorzien die de veiligheid van passanten garanderen.
  • Om de luidklokken en beiaard te beschermen, worden ze volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet. Ook het automatisch beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken is hierdoor niet meer te horen. Het manuele beiaardspel van de beiaardiers zal wel nog te horen zijn tot april 2019.
1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Rudi Vermeersch

Beste, n.a.v. de recente droevige gebeurtenis in Parijs, hier een tip bij de restauratie werken in Antwerpen. Van zodra de steigers geïnstalleerd zijn, stel ik voor dat een viertal brandslangen worden aangebracht tot het bovenste platform. De watertoevoer kan via een gsm module gestuurde klep bediend worden. Indien werken worden uitgevoerd, dan kan iemand van de werkers verantwoordelijk gesteld worden om bij het optreden van brand, onmiddellijk te blussen. Iedere dag dient de werkploeg afgelost te worden door een brandweerman die de ganse nacht ter plaatse blijft, om bij het minste onheil onmiddellijk in actie te komen om een eventuele brand vanaf de beginfase te kunnen blussen, en eventueel assistentie op te roepen. Mvg, Rudi Vermeersch.