Afscheid aan de Schelde Walter Saenen

Tewaterlating van asurnen aan de Scheldekaai mogelijk

Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen waar bewoners asurnen van overledenen te water kunnen laten vanop de oever van een rivier. Vanaf eind november staat op de kaai achter het Loodswezen aan de Schelde een infrastructuur voor de tewaterlating. Het blijft daarnaast ook mogelijk om van op een boot op de Schelde een biologisch afbreekbare asurne te water te laten. 

Antwerpenaars konden sinds mei 2017 al kiezen voor een asbezorging op de Schelde via een boot op het water. Vanaf nu is het ook mogelijk om afscheid te nemen van op de oever. Veel Antwerpenaars willen immers ook na hun overlijden verbonden blijven met de rivier. Ook niet-Antwerpenaars kunnen zonder bijkomende heffing van belasting op lijkbezorging van de infrastructuur gebruik maken.

Een half ingesloten ingerichte locatie achter het Loodswezen

De plaats waar men de biologisch afbreekbare urnen veilig te water mag laten, situeert zich achter het Loodswezen. De locatie kwam na onderzoek als beste uit de bus door haar half ingesloten ligging. Zo kunnen nabestaanden in een intieme sfeer afscheid nemen van hun dierbaren. De site heeft ook een symbolische betekenis omdat ze naast het herdenkingsmonument voor gesneuvelde zeelieden ligt.

Om de locatie veilig en toegankelijk te maken, wordt een terras aangelegd met hekwerk en zitbanken. Voor de afscheidsceremonie is er ook een scheepsbel en een vlaggenmast voorzien. Aan de mast kan bijvoorbeeld een verenigingsvlag gehesen worden. Er komt ook een meerpaal waarop de biologisch afbreekbare urne gelegd kan worden. Belangrijk is wel dat er geen bloemstukken of souvenirs blijven liggen. Losse bloemen, bijvoorbeeld rozen, mogen wel mee in de Schelde geworpen worden, bloemstukken of plastic bloemen niet.

Een kantelsysteem voor de tewaterlating van op de kade

De nabestaanden kunnen via een eenvoudig systeem een biologisch afbreekbare urne in de Schelde kantelen. Ze leggen hiervoor de urne met de assen op een plaat bevestigd aan een stang. Door de stang te draaien, kantelt de urne in het water. Als alternatief voor de klassieke urne, kunnen nabestaanden ook gebruik maken van een enveloppemodel, waarbij de assen in een composteerbare enveloppe te water wordt gelaten.​

Biologisch afbreekbare urnen Walter Saenen
Biologisch afbreekbare urnen

Reserveringsysteem

Om te vermijden dat meerdere families op hetzelfde uur aan de kade staan om een urne te water te laten, is er een reserveringstool. Het systeem houdt rekening met hoog- en laagtij. Zo kan er enkel in de uren rond de hoogste stand van het water een afscheidsmoment plaatsvinden. Zo voorkomt men dat het water te laag staat en de urnen stuk gaan door een te diepe val. Zowel begrafenisondernemers als burgers kunnen gratis een reservatie maken via www.antwerpen.be/AfscheidAanDeSchelde.

6 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
schaekels

Alles is voorzien, hopelijk ook een vuilbak, of container waar men alles kan in achterlaten dat niet mee mag gebruikt worden, anders wordt het een al een even groot stort als de rest van Antwerpen

Jouw avatar
Eddy1958

Een begrafenis ondernemer zal altijd het nodige doen om een plaats net achter te laten, je kan dit beroep niet blijven uitoefenen als je geen orde hebt.

Jouw avatar
lucjanssen4@telenet.be

Aan Schaekels: prima, praktische suggestie, alleen maakt de bittere, negatieve opmerking op het einde duidelijk dat men tegenwoordig méér negatief reageert dan positief op elk initiatief. ( En dat geldt voor ALLES, niet allen ivm. " 't stad." )

Jouw avatar
AntwerpsBaardje

Mooi initiatief! Kunnen ook oud-inwoners van Antwerpen hier ooit hun asurne te water laten? Ik zou dat persoonlijk een fijn vooruitzicht vinden.

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Dag AntwerpsBaardje, Zowel Antwerpenaren als niet-Antwerpenaren kunnen gratis van deze nieuwe gedenkvorm gebruik maken. Dat kan zowel via een begrafenisondernemer als individueel. Er is enkel een registratie nodig via: www.antwerpen.be/AfscheidAanDeSchelde

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Viviane, we kunnen u geruststellen: er zijn meerdere vuilbakken aanwezig op de site.