Jong koppel aan infobord over parkeren.Noortje Palmers

Bewonersparkeren in 20ste-eeuwse gordel start op 1 april

Op maandag 1 april start het bewonersparkeren in de Antwerpse 20ste-eeuwse gordel, om de parkeerdruk voor bewoners in die wijken te verlagen. Ondernemingen, handelaars en scholen in de zone krijgen binnenkort een poster om hun bezoekers op de hoogte te brengen.   

Bewonersparkeren

Het gaat om drie blauwe zones en een grote roze zone.

Blauwe zones

Bij schijfparkeren kan er maximaal 2 uur geparkeerd worden. Daardoor zullen parkeerders korter parkeren en komt er dus meer rotatie. De drie grootste zones met schijfparkeren liggen in de ruime omgeving van het Sportpaleis, het Middelheim en Antwerp Expo. Deze locaties lokken namelijk heel wat bezoekers. De uren waarop de blauwe zone van kracht is, zijn telkens op maat van die zone.

Roze zone

De introductie van het betalend parkeren zorgt er voor dat weggebruikers enkel parkeren voor de tijd die ze nodig hebben. Pendelaars en lang parkerende bezoekers worden zo aangemoedigd om gebruik te maken van de park-and-rides. De eerste 2 uur zijn gratis (maar de bestuurder moet wel altijd een parkeerbewijs verwerven). Een dagticket kost 2,70 euro.

Ondernemingen, handelaars en scholen die gevestigd zijn binnen de zones krijgen begin april een poster toegestuurd. Die kunnen ze uithangen om hun bezoekers op de hoogte te brengen van de veranderingen.   

Nieuwe bewonersvergunningen

Als u in de nieuwe zones buiten de Singel woont, kan u via www.antwerpen.be/bewonerszones opzoeken of u recht hebt op een parkeervergunning voor bewoners. Zo ja, vraag die dan aan:

Alle bewoners in de nieuwe zones kregen de afgelopen maand ook al een flyer over bewonersparkeren in de bus. Begin april volgt opnieuw een flyer met een kaart van hun bewonerszone en de belangrijkste info over de nieuwe situatie. Ook de volgende weken zal de stad verder blijven informeren.

Aanvragen en documenten:

Parkeervergunning voor bewoners aanvragen

Ik wil gratis parkeren in de buurt waar ik woon.

Aanvraag starten

Bestaande vergunningen

Vanaf 1 april worden ook de reeds bestaande bewonerszones kleiner en zullen hun grenzen beter overeenstemmen met de wijkgrenzen en de zones 30. Bestaande parkeervergunningen voor bewoners worden automatisch overgezet naar de nieuwe zones.

Als u in een reeds bestaande bewonerszone woont, moet u dus zelf geen actie ondernemen. U kan uw nieuwe, verkleinde bewonerszone nu al opzoeken via www.antwerpen.be/bewonerszones, en u krijgt in de week van 1 april of de week erop een kaart ervan toegestuurd.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!