Mobiliteit en Parkeren Antwerpen - elektrische laadpaal Sigrid Spinnox

Stad plaatst laadpalen op vraag

Wie woont of werkt in de stad Antwerpen en een elektrisch voertuig heeft, kan een aanvraag indienen voor een elektrisch oplaadpunt in de buurt. Wie aan alle voorwaarden voldoet, krijgt een laadpaal in de buurt van zijn woning of werkplek, in een openbare parkeergarage of een nabijgelegen buurtparking.

Om elektrisch rijden te ondersteunen, wil de stad Antwerpen in meer laadpunten voorzien. Daarbij hanteert ze het principe ‘paal volgt wagen’: er wordt pas een laadpunt geplaatst als er effectief vraag is naar elektrische laadinfrastructuur op een bepaalde plaats. Zo vergroot de rentabiliteit van de laadpalen en worden parkeerplaatsen niet onnodig voorbehouden voor e-rijders. 

Wie een elektrisch voertuig heeft, kan vanaf nu een aanvraag indienen om een laadpaal te laten plaatsen in de buurt van zijn woning of werkplek. De stad bekijkt dan of ze aan de vraag tegemoet kan komen. 

De belangrijkste voorwaarden voor de plaatsing van een laadpaal zijn:

  • De aanvrager woont of werkt in Antwerpen.  
  • Er is nog geen oplaadpunt in de buurt (bijvoorbeeld in een ondergrondse parkeergarage of buurtparking). 
  • De bezitter kan het voertuig niet opladen aan zijn eigen woning. 
  • Het voertuig heeft een minimaal elektrisch bereik van 50 kilometer. 
  • De aanvrager is bereid een abonnement af te sluiten bij Blue Corner, de laadpaalleverancier.

Alle nieuwe laadpalen zijn publiek toegankelijk, iedereen kan ze dus gebruiken. Verder geeft de stad de voorkeur aan ‘offstreet’ laden in een parkeergarage of buurtparking, om de parkeerdruk niet te vergroten. 

Wanneer de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, bekijkt de stad wat er technisch haalbaar is. Bij een goedkeuring komt er een laadpaal in de buurt van de gevraagde locatie. De doorlooptijd van aanvraag tot plaatsing is ongeveer vijf maanden. 

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!