Fietsstraat Stad Antwerpen

Welkom in de fietsstraat!

De rode lopers, een opeenvolging van fietsstraten, zijn bijna klaar. Hoog tijd dus om even uit te leggen wat zo'n fietsstraat juist inhoudt. U ziet er vanaf deze week kleurrijke infoborden opduiken. 

Verkeersbord fietsstraat Stad Antwerpen

Wat is een fietsstraat?

Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn. We zetten de regels even op een rijtje: 

  • Auto’s zijn toegelaten maar te gast.
  • Fietsers hoeven niet uiterst rechts te rijden. 
  • Auto’s halen fietsers niet in.
  • Iedereen rijdt maximum 30 kilometer per uur.

Hoe herken ik een fietsstraat?

Het asfalt in een fietsstraat is rood. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met blauwe aanwijzingsborden en een logo op het wegdek. Op kruispunten waar de fietsstraat doorloopt heeft u als fietser voorrang. Deze kruispunten hebben ook een rode kleur. Denk er wel aan dat u als fietser voorrang moet geven aan overstekende voetgangers op het zebrapad. 

Waarom een 'rode loper'?

Een rode loper is een aaneenschakeling van fietsstraten of fietsvoorzieningen zoals een fietspad of een fietssuggestiestrook. Daar waar de route over een plein loopt of over een kruispunt waar de fietser geen voorrang heeft geven rode bollen de juiste richting aan.

Een rode loper sluit altijd aan op de grote fietsroutes naar en rond de stad, zoals het Singel- of Ringfietspad of een fietsostrade. Rode lopers zijn dus belangrijke fietsverbindingen naar de stad en tegelijkertijd een verbetering van de infrastructuur voor fietsers. Een fietsstraat en bij uitbreiding een rode loper complementeert dus het fietsnetwerk in de stad. 

Meer informatie?

Alle info over de fietsnetwerken oa. over de districtenroute, het Ringfietspad, de rode lopers en fietsbruggen kan u terugvinden op Antwerpen morgen. Stippelt u graag uw fietsroute uit? Download dan de handige Antwerpse fietskaart.

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!