Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
bloembollen klaar om te planten

Bloembollen planten in de winter? Dat kan perfect.

Met bloembollen heb je het hele jaar door kleur in je tuin. Het planten van bloembollen is niet moeilijk en kan tot eind december. Collega en plantenexpert van het EcoHuis, Nora, geeft tips hoe je zelf aan de slag kan.

Aan de slag

Bloembollen kan je (bijna) overal planten: in de tuin, voortuin, in potten en bakken op je terras of koer, in borders en, zoals Nora deed, op je groendak.

Benodigdheden?

Veel heb je eigenlijk niet nodig om te starten:

  • Een bollenplanter (soort is afhankelijk van de maat van je bloembollen) en/of prikker
  • Veel bloembollen
  • Optioneel: tuinhandschoenen
Benodigdheden: bollenplanter, prikker, bloembollen, hanschoenen
Benodigdheden: bollenplanter, prikker, bloembollen, hanschoenen
2|2
een zak met veel bloembollen
Denk groot en plant veel bloembollen
2|2

Welke en hoeveel bloembollen?

Bij bloembollen mag je het groots zien. Dé tip van Nora: “Vergeet dat zakje bollen per 10 stuks. Denk groot en ga meteen voor een grote hoeveelheid.” Zelf gebruikte ze 200 bloembollen op enkele vierkante meters.

Kies voor stinzenplanten

Er zijn vele soorten bollen, maar welke kies je nu het best? Spectaculaire cultivars kunnen indrukwekkend grote of kleurrijke bloemen opleveren (bv narcissen, fraaie tulpen..), maar vaak verdwijnen ze na enkele jaren. Zonde van al het werk. Daarom plant Nora liever stinzenbollen. Dat zijn soorten die zich over de jaren heen vermeerderen en op termijn een tapijt vormen. In het bos of park heb je dat zeker al eens gezien, maar het kan perfect ook in de stadstuin of groendak.

Speel met bloeiperiodes zodat je tuin er steeds kleurrijk uitziet. Je kan van februari tot diep in de zomer bloembollen toevoegen aan je tuin.

In deze voortuin werd de stinzelplan boshyacint geplant
In deze voortuin werd de stinzelplan boshyacint geplant
2|3
Ook de bosanemoon is een stinzelplant
Ook de bosanemoon is een stinzelplant
2|3
De stinzelplant daslook wordt hier gecombineerd met dovenetel
De stinzelplant daslook wordt hier gecombineerd met dovenetel
2|3

Waar en hoe planten?

Waar?

Bloembollen zijn het mooist als ze een beetje ‘toevallig’ geplant worden. De beste manier om zo’n natuurlijke verdeling te krijgen: bloembollen gooien!

Vallen de bollen onder planten waar ze nooit goed gaan kunnen groeien (bijvoorbeeld een vol, groenblijvend struik)? Haal ze daar dan wel vanonder vandaan.

Vaste planten die je in de vroege lente terug zal knippen en dan even weinig voorstellen, kan je prima combineren met vroegbloeiende bollen.
 

bloembollen worden op de grond gegooid
Gooien maar
2|3
bloembollen liggen verdeeld onder de grond
zo krijg je een natuurlijke verdeling
2|3
bloembollen tussen planten
vallen de bollen onder een groenblijvende struik, zoals de wolfsmelk rechts op de foto, verplaats ze dan
2|3

Hoe diep?

Hoe diep je de bloembollen in de grond moet planten, hangt af van de soort. De bollen die Nora op haar groendak heeft geplant, moesten bijvoorbeeld op een diepte van 3x de breedte van de bol. Volg de richtlijnen die op de verpakking staan of die je meekrijgt bij de aankoop.

Hoe planten?

Je kan werken met een prikker of een bollenplanter. Voor een smalle bol heb je genoeg aan een prikker. Die is onderaan smal, dus voor een iets bredere bol moet je best diep prikken om het gat groot genoeg te krijgen. Een bollenplanter werkt veel handiger bij brede bollen en is de investering zeker waard.

Wat is de boven- en onderkant?

Kijk goed naar de bol – meestal kan je al een stuit zien groeien. Dat is de bovenkant. En soms zijn er ook fijne wortels aan: dat moet naar onderen.

bloembol meten om diepte te bepalen
deze bloembol moet op een diepte van 3x de breedte van de bol geplant worden
2|3
bloembollen planten met een bollenplanter
een bollenplanter is handig om brede bloembollen te planten
2|3
bloembol wordt geplant met de wortels onderaan
plant de bol met de wortels onderaan
2|3

Het resultaat?

Een bloemrijke tuin in alle seizoenen. Helaas is dit niet direct te zien bij het planten van bloembollen. Gebruik je fantasie en fantaseer nu al over hoe je tuin of dak er over enkele maanden uit zal zien.

Ook zin in een bloemrijke tuin? Bloembollen vind je voor in de zon en de halfschaduw, de meeste kan je nog tot en met december planten, dus doen! Bollen in bloei in de lente zijn namelijk een stuk duurder.

het groendak waarop de bloembollen zijn geplant
voorlopig is er nog niets te zien van de geplante bloembollen