BreekUIT: van stenen oprit tot weelderige voortuin
Wat gebeurt er als een tuinarchitect een huis met stenen oprit koopt? Dan tovert hij die om in een weelderige, bijvriendelijke voortuin. Zo draagt Bert uit Berchem bij tot het vergroenen van zijn straat.
Bert en zijn vrouw kochten een huis in Berchem met een verharde voortuin. Het enige groen was een haagje tussen de voordeur en de oprit naar de garage. Dat wilden ze graag anders.
Ze wilden zoveel mogelijk uitbreken en ontharden. Er moest enkel nog verharding zijn als toegang tot de voordeur en om de fietsen in de garage te zetten. Bert en zijn vrouw gebruiken een deelauto, dus hebben ze de oprit niet nodig om een auto te stallen. Daarom mocht ook de groenstrook tussen het karrenspoor weelderig groeien.

Een hittebestendige voortuin
Vandaag staat de voortuin er weeldering bij met een boompje, heesters en veel bijvriendelijke bloemen. Bert maakte zelf een eenvoudig beplantingsschema voor zijn voortuin. Sommige planten zoals Alyssum, vingerhoedskruid (Digitalis) en smalle weegbree, zijn spontaan komen aanwaaien van bij de buren en doen het goed in de voortuin.
De verschillende hoogtes in de beplanting geeft volume aan de voortuin en maakt het tot een tuintje waarin van alles te ontdekken is.

Voor Bert is het ook telkens opnieuw spannend om te ontdekken welke planten het goed doen met de droogte in de zomer en hoe de planten in staat zijn om zich aan te passen aan hun standplaats. Met bepaalde siergrassen en een variëteit van Persicaria heeft hij goede ervaring als hittebestendige planten. Bert vindt het ook leuk dat de voortuin er in elk seizoen helemaal anders uitziet: een bloemenweelde die aantrekkelijk is voor de bijen in de zomer, eerder sober in de winter en met ruimte voor de eerste voorjaarsbloeiers zoals narcissen in de lente.


De zon schijnt tot ongeveer 14 uur op de oostgerichte voorgevel. In de zomer kan het huis daardoor stevig opwarmen. Bert kiest daarom voor klimplanten om de gevel te beschermen tegen de zon en af te koelen.
Naast de bestaande klimroos wil Bert ook nog een andere klimplant aanplanten, zoals een wingerd.
Van groene voortuin naar groene straat

Bert laat de buurt niet alleen mee genieten van zijn voortuin, maar zorgt ook voor andere groene elementen in de straat. Hij onderhoudt twee door hem beplante boomspiegels op de hoek van zijn straat. Hij adopteerde ook een groene tuinstrook van een appartementsgebouw aan de overkant van de straat.
Deze groene strook was aanvankelijk bedekt met houtsnippers boven op antiworteldoek en was begroeid met heermoes en akkerwinde. Bert verwijderde de begroeiing handmatig en ging van start met zijn experiment.
Bert ontdekte dat er onder de laag teelaarde nog een fundering zat, waardoor de beschikbaarheid van aarde en voedingsstoffen voor de planten beperkt is. Op enkele plekken perforeerde Bert de steenslaglaag om grotere boompjes te kunnen planten. De rest van de strook plantte hij aan met 200 soorten vaste planten. Een groot deel daarvan verdween snel, maar sommige soorten doen het erg goed en floreren.
Zelf aan de slag
- Wil je je eigen voortuin ook graag omvormen in een levendige, groene voortuin? Volg dan het gratis webinar 'Je voortuin op zijn best' op 15 september.
- Voor je uitgebroken stenen krijg je tot en met 27 september planten in de plaats. Doe je aanvraag via www.antwerpen.be/breekuit.