Groendak aan Berchem Station Frederik Beyens - Stad Antwerpen

Gezocht: kandidaten voor een gratis groendak

Kennisinstellingen PXL Hogeschool en KU Leuven gaan samen met Natuurpunt en De Boer Green op zoek naar 14 platte daken in Antwerpen, Gent en Brussel. Op die daken wordt een gratis natuurdak gelegd dat twee jaar bestudeerd zal worden op biodiversiteit.

Heeft u een groot plat dak en dacht u er al over na om dit te vergroenen? Dan kunnen we u alleen maar aanraden om mee te dingen naar een gratis groendak.

De partners in dit onderzoeksproject kregen steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Met die steun kunnen ze in Vlaanderen 14 groendaken aanleggen van 150 tot 200 m² en een van 1.000 m². 

Zoemdak

Het unieke van dit proefproject is dat er gezocht wordt naar een samenstelling van planten die zo veel als mogelijk bijen, insecten of vlinders aantrekt. Een biodivers dak, of natuurdak, dus dat als habitat kan dienen voor wilde bestuivers in de stad. Tegelijkertijd zal zo'n dak zorgen voor minder hitte in de stad en helpen om regenwater te bufferen.

Het verschil met de meer gekende sedumdaken, de vetplantjes, is groot. De daken die in dit project aangelegd zullen worden hebben een minimum substraatdikte van 15 cm, kunnen meer regenwater bufferen en huisvesten een combinatie van kruiden, grassen en vetplanten. 

Stad Antwerpen
De meer gekende sedumdaken met enkel vetplantjes.

Voorwaarden

  • U heeft een plat dak
  • Uw dak is gelegen in Antwerpen, Gent of Brussel.
  • Uw dak is 150 tot 200 m² groot.
  • Uw dak wordt gratis aangelegd, maar gedurende twee jaar wel gemonitord.
  • Uw dak is eenvoudig toegankelijk tijdens de kantooruren om de proefopstelling te controleren.

 

Alle informatie over het project vindt u op deze website. Schrijf u liefst voor 16 december 2018 in. U hoeft geen uitgebreid dossier in te dienen.

Interesse?

Heeft u een dak in Antwerpen van 150 tot 200 m² en interesse om er een natuurdak van te maken? Geef uw gegevens dan hieronder op en misschien wordt uw dak dan wel gratis vergroend.

Deelnemen

Meer groene inspiratie nodig?

Volg het EcoHuis of Plantwerpen!

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
wim.michiels

Fantastisch initiatief! Ideaal om scouts Impeesa te Deurne extra groen in de verf te zetten!