Groene voetjes in de kinderopvang
Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen opdoet met de natuur, hoe meer voeling met natuur en milieu in zijn latere leven. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin!
Niet alle Antwerpse kinderen hebben een tuin of park in de buurt om in te spelen. Toch hebben ze allemaal nood aan contact met de natuur. Het is goed voor de mentale gezondheid, stimuleert de creativiteit en motorische ontwikkeling en prikkelt de fantasie en de zintuigen.
Daarom zet de stad Antwerpen daarom in op een Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes om Antwerpse kinderdagverblijven aan te moedigen in te zetten op natuurlijk buiten spelen.
(Lees verder na de video)
Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes
Elk jaar kunnen verantwoordelijken en begeleiders van de Antwerpse kinderopvang instappen in een Lerend Netwerk Groene Voetjes. In enkele vormingsessies met experts leer je hoe je samen met je team kan werken rond (natuurlijk) buiten spelen.
Na deze sessies kunnen Antwerpse kinderdagverblijven ook een subsidie aanvragen via het Projectenfonds Groene Voetjes.
Inspiratie
Wil je nu al aan de slag? Dan is dit interessant:
- Lees de vijf tips voor een groene kinderopvang.
- Verdiep je in de brochure die het EcoHuis samen met het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en Scholen (KdG) opstelde. Ze geeft je handvaten om je eigen buitenruimte te vergroenen.
Je kan deze brochure ook in papieren versie aanvragen via ecoscholen@antwerpen.be.
- Wil je werken met boomstammetjes? Dan kan je die aanvragen via het EcoHuis. Ophalen gebeurt bij de groendienst in Wilrijk.
- De website Buitenbaby's van Kind & Gezin biedt heel wat tips om vaker buiten te spelen met baby's en kinderen.