Jasper Leonard

Stad Antwerpen begiet jonge bomen met gezuiverd afvalwater

In 2018 testte de stad of het mogelijk was om bomen en planten te begieten met gezuiverd afvalwater. Zo wordt er tijdens aanhoudende droogte geen drinkbaar water verspild. Ook dit jaar neemt de stad gezuiverd afvalwater af bij Aquafin.

De extreme droogte zorgt ervoor dat jonge bomen in Antwerpse straten en parken het moeilijker hebben om te overleven. Zij zijn namelijk volop in ontwikkeling en hun wortels reiken nog niet diep genoeg om met de hittestress om te gaan. Deze nieuwe bomen zijn een belangrijke schakel om in de stad voldoende groen en verkoeling te voorzien. Daarom bewatert de groendienst ze regelmatig in de eerste twee tot drie jaar na hun aanplanting.

Op 18 juli 2019 kondigde de Droogtecommissie code oranje af. Aan alle steden en provincies wordt gevraagd om spaarzaam om te gaan met water. Vroeger werd naast oppervlaktewater ook drinkbaar leidingwater gebruikt om de bomen te begieten. Sinds vorig jaar gebruikt de stad alleen nog maar oppervlaktewater, opgevangen regenwater en nu dus ook gezuiverd afvalwater van Aquafin.

Jasper Leonard

Aquafin verzamelt afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van de 300 zuiveringsinstallaties. Tijdens droogteperiodes vult de stad haar sproeiwagens aan de zuiveringsinstallaties op Kielsbroek, Berendrecht,  Noordersingel en Vrasene. Het gezuiverde afvalwater heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater, maar kan wel perfect gebruikt worden voor bewatering langs wegen en in parken. De stad sloot een contract af met Aquafin om gezuiverd afvalwater af te nemen en spaart zo ongeveer 2500 kubieke meter leidingwater (drinkwater) uit. 

Jasper Leonard
6 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
bert vissers

Twee jonge bomen dood op de hoek van de Bisschopstraat en de Willem Leningstraat. En daar is veel groen nodig! Komen jullie ze redden?

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Bert, bedankt om dit te melden, we geven het door.

Jouw avatar
Dominik Boiy

De voorbije jaren werden de jonge boompjes in de Delinstraat (2060) na zonsondergang op regelmatige wijze gesproeid. Dit jaar hebben we nog geen enkele tankwagen zien passeren. Ik k

Jouw avatar
Dominik Boiy

Ik kan natuurlijk wel eens een gietbeurt gemist hebben, maar aan de boompjes te zien zijn ze in het geheel niet gegoten deze zomer. Ze zijn momenteel echt in een erbarmelijke staat en ze zien eruit alsof ze elke moment de geest kunnen geven. Kan er eens nagegaan worden waarom er dit jaar niet gegoten is geweest? Dank en groeten uit de Delinstraat.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Dominik, bedankt om dit te melden. We vragen het voor u na.

Jouw avatar
Astad Contactcenter

Beste Dominik, het klopt dat de bomen hier geen water hebben gekregen. Jong aangeplante bomen worden 2 jaar gegoten. Vanaf het derde jaar hebben ze genoeg wortels ontwikkeld om te groeien zonder hulp. De bomen werden geplant in 2015.