Tuiniers op het dak van 't PAKT Jonathan Ramael

Stadslandbouw op een dak? PAKT dat DAKkan

Op het festival DAKkan kan u ontdekken wat er allemaal op een dak te beleven valt. PAKT bewijst dat stadslandbouw op een dak geen verre droom is. 

​Van LOFT naar PAKT

Hoe is het zover kunnen komen? Yusuf, Ismael en Stefan van Immo Yaman kochten een oude industriële site, grenzend aan het Antwerpse Groen Kwartier. Eigenlijk wilden ze hier lofts bouwen, maar de plannen liepen vertraging op. Ondertussen stelden ze de oude ateliers van de pakhuizen open voor creatieve zielen en muzikanten. Er ontstond zoveel creatieve energie dat Yusuf, Ismail en Stefan geen zin meer hadden in lofts. Ze gooiden hun plannen om en maakten van PAKT een creatieve bedrijvensite. En dan waren er nog de daken van 1800 m²... ze droomden van een groene oase op het dak. 

Yusuf, Stefan en Ismail op 't dak van 't PAKT
Yusuf, Stefan en Ismail op 't dak van 't PAKT

PAKT moest een uniek ecosysteem worden, een locatie waar zowel geproduceerd als geconsumeerd wordt. Met zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer van en naar de stad en een kleine afvalberg door de bedrijven samen te laten composteren. 

PAKT voor de metamorfose PAKT
PAKT voor de metamorfose

Een mooi PACT

Op hetzelfde moment was Bram op zoek naar een nieuw terrein om samen met buurtbewoners biologisch op te tuinieren, nadat de huur van zijn veld in Tielrode werd beëindigd. Bijna had hij zijn zoektocht stopgezet en was hij aan een nieuwe job als postbode begonnen, tot Yusuf toevallig langs zijn veld fietste. Yusuf was nieuwsgierig waarom er tussen alle maïsvelden een veld met verschillende bloemen en planten stond waar buurtbewoners zelf mochten oogsten. Een nieuw veld voor Bram had hij niet, maar wat dacht die van een dak? 

Bram op 't dak van 't PAKT
Bram op 't dak van 't PAKT

Daar had Bram wel oren naar. Samen met bioboer Sjarel en boerendochter Adje richtte hij de coöperatie Volle Grond op. Zij transformeerden de kale daken tot waardevolle daktuinen waar buurtbewoners mee mogen tuinieren. De blikvanger van PAKT was geboren. 

Bioboer Sjarel van Volle Grond in actie op 't dak van 't PAKT Jonathan Ramael
Bioboer Sjarel van Volle Grond in actie op 't dak van 't PAKT

Het dak van 't PAKT werd zo het allereerste Antwerpse grote stadslandbouwproject in de hoogte. Een honderdtal buurtbewoners komen op 't DAK van 't PAKT samen tuinieren, genieten, beleven en experimenteren onder professionele begeleiding van DAKboeren Bram en Sjarel.

U vindt hier geen 'high-tech' stadslandbouwoplossingen, wel innovatieve technieken waar iedereen thuis mee aan de slag kan: gesloten kringloop visteelt (aquaponics), regenwateropvang, composteren, biogas opwekken, kweken op hooi en stro, bijenkasten ... Zo inspireert Volle Grond om te kiezen voor een duurzamere levensstijl, voedselproductie en -consumptie. 

De daken van 't PAKT in opbouw
De daken van 't PAKT in opbouw
Ans Brys 1|7
Buurtbewoners komen mee tuinieren
Buurtbewoners komen mee tuinieren
Jonathan Ramael 1|7
Dakserre op 't dak van 't PAKT
Dakserre op 't dak van 't PAKT
Jonathan Ramael 1|7
't dak van 't PAKT
1|7
Kippen scharrelen vrolijk rond op 't dak van 't PAKT
Kippen scharrelen vrolijk rond op 't dak van 't PAKT
1|7
't dak van 't PAKT
1|7
Yusuf, Bram en een imker op 't dak van 't PAKT
De honingbijen op het dak zorgen voor de bestuiving én voor lekkere honing
1|7

PAKT dat u dit wil beleven? DAKkan 

Wilt u 't DAK van 't PAKT eens in het echt beleven? Dat kan tijdens DAKkan, het eerste dakfestival in Antwerpen op 29 en 30 september. Het hele weekend worden gratis rondleidingen voorzien. Ook proeven van de groenten is mogelijk met de DAKschotels op 't dak van PAKT. 

Meer informatie en reserveren kan via www.dakkan.be/eten.

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!