© Frederik Beyens

Tijdelijke Tuinstraten zorgen voor meer groen in Antwerpen

Antwerpenaars die dromen van meer groen in de straat kregen deze zomer extra ruimte om hun droom te verwezenlijken. Onder de naam van verschillende tijdelijke experimenten (Toekomststraat, Tuinstraten, 10 Zomerdagen) werkten buren samen om hun straat om te toveren tot een groene en gezellige straat. 

Tuinstraten zijn een voorbeeld van vergroening in de stad. Meer groen in de stad zorgt niet alleen voor een gezellige leefomgeving, het draagt onder andere ook bij aan een betere luchtkwaliteit en opvang van regenwater.

Creatief tuinieren

De deelnemers laten met hun creativiteit zien dat het vergroenen van een straat niet duur hoeft te zijn. Door oude materialen te upcyclen kan u al heel wat bereiken. Zo werden oude vaten van frituurvet omgetoverd tot bloembakken en houtpalletten geüpcycled tot terrassen, plantenbakken, pallettentuinen, fietstrommels en andere voorwerpen. 

 

Oude frituurvet vaten dienen als plantenbak
© Frederik Beyens 1|8
Pallettentuin
© Frederik Beyens 1|8
© Frederik Beyens 1|8
Gezamenlijk terras van palletten
© Frederik Beyens 1|8
Blikjes als bloempotjes
© Hans Tinderman 1|8
Fietstrommel met groendak van palletten
© Koen Wynants 1|8
Geveltuin
© Bavo Wouters 1|8
Geveltuin
© Bavo Wouters 1|8

Daarnaast werden de suggesties van de stad om een straat te vergroenen veelvoudig toegepast in de straten, zoals het aanleggen van  geveltuinen en het adopteren van boomspiegels.

Het planten van het zaadje

Het vergroenen van de straten was niet mogelijk zonder enige organisatie. “Je hebt ongeveer een viertal trekkers nodig per straat om alles in goede banen te leiden,” vertelt Koen Wynants, coördinator bij Antwerpen aan ’t Woord en drijvende kracht achter het project toekomststraat. Bavo Wouters, trekker in de Pieter Génardstraat, wijst erop dat “trekkers geen bazen zijn, maar eerder de personen die de buren samenbrengen en bijvoorbeeld barbecues of spelactiviteiten op poten zetten.” Maar met wat trekkers alleen haal je het niet. Wim Seghers, trekker van de Langstraat en de Van Daelstraat, benadrukt: “Je kan zelf heel geëngageerd zijn, maar zonder de hulp van de buurt lukt het niet.”

De groene gedachte blijft geworteld in de straten

Inmiddels zijn de initiatieven afgelopen. Dit betekent echter niet dat al het groen van de straten verdwenen is. Bewoners van de Tuinstraten hebben de groene straat omarmd en zijn niet van plan afscheid te nemen van de groene aanpassingen. Koen Wynants weet te vertellen dat geveltuinen de straten blijven sieren en dat er aanvragen voor groenslingers zijn ingediend bij de stad.

De bewoners van de Langstraat en de Van Daelstraat zijn blij met de aanpassingen in hun straat en zetten de vergroening voort. Wim Seghers: “Wij zijn nog steeds bezig met het aanleggen van geveltuinen en wij zijn geïnteresseerd in groenslingers. De planten die in paletten stonden zijn inmiddels overgeplant naar bloembakken en pronken op de vensterbanken van enkele huizen.”

Ook in de Van Marsenillestraat zijn een dertigtal bloembakken blijven staan en hebben de buren twee boomspiegels geadopteerd. Volgens Sue Tack, bewoonster aan de Van Marsenillestraat, is het einde van straattuintjes een gemis. “Het is echt weer even wennen dat er auto’s door de straat rijden en dat alles terug normaal is.”

© Inge De Craen
Samentuinen in de Tuinstraat

Sue Tack voegt nog toe dat de straat veel warmer is geworden. “Naast het feit dat het initiatief zorgde voor meer groen in de straat, bracht het de buurt ook dichter bij elkaar. Bewoners hebben elkaar beter leren kennen, helpen elkaar sneller en lenen meer spullen uit aan elkaar. We zijn hechter geworden.” Bavo Wouters sluit zich hierbij aan: “De verbondenheid in de straat is dankzij de Tuinstraat nog nooit zo hoog geweest.”

Toekomstplannen ontkiemen zich

De tuinstraten hebben de ogen van de deelnemers geopend. Bewoners van de Pieter Génardstraat werken er hard aan om een doodlopende woonerf te worden en de Pretstraat wil gaan kijken of er mogelijkheden zijn om de straat permanent autovrij te maken.

De stad zelf werkt hard aan het vergroenen van Antwerpen. Binnenkort gaat de stad experimenteren met het permanente project tuinstraten. Koen Wynants gaat in samenwerking met het district Antwerpen, langs de straten om te kijken wat zij permanent aan kleine ingrepen kunnen doen om de stad te vergroenen. 

 

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!