planten sproeien

Composteren kan u leren

Katrinahof ondersteunt mensen van alle leeftijden met een matige verstandelijke handicap en ook enkele personen met een meervoudige handicap zijn er welkom. Verschillende bewoners helpen mee in de moestuin. Dit jaar wil het team een nieuwe start nemen met composteren. “Tot nu toe liep het niet zo geweldig”.

“Kijk”, zegt Myriam, “In onze serre staan al tijm, oregano en salie. Verder komen er bloemkool, sla, aardbeien, selder, broccoli, witloof, wortelen… “ Naast de serre liggen de netjes aangeharkte groentebedjes er onder een stralende lentehemel maagdelijk bij. “We helpen onze bewoners om iets van de moestuin te maken”, zegt Myriam. “De meeste gasten kunnen niet zelfstandig aan de slag. Deze tuin maakt deel uit van Travak, één van onze drie arbeidsgerichte ateliergroepen. De bewoners voeren huishoudelijke taken uit zoals recyclage van papier en karton, poetsen, moestuinen, soep verkopen… met groenten uit de tuin. Een twintigtal bewoners komt regelmatig meehelpen: planten, onkruid wieden, water geven…”

Myriam wijst op zelf getimmerde compostbakken. “We zijn nog niet zeker van ons stuk. Hoe zit dat met boomschors? We zijn ook wat bang voor ratten en muizen. Samen met de nieuwe compostvaten die de bakken vervangen, krijgen we binnenkort een opleiding. Dan zullen we onze compost ook écht kunnen gebruiken. In de moestuin bezig zijn is veel werk en we kunnen niet iedereen voortdurend monitoren. We verwachten veel van de vorming, ook over hoe we onze GFT-containers beter kunnen gebruiken. Hoe minder organisch afval, hoe beter.”

Lees er meer over op het kanaal Plantwerpen.