Maatschappelijke waarde voor sponsors
Twirling club Vredekring de Roosjes kreeg sponsoring uit een onverwachte hoek. Alle kleine beetjes helpen, zeker in deze tijden. Sponsor Abhi Umashankar legt ons uit waarom hij Vredekring de Roosjes sponsort.
Ontmoet via sociale media
“Via sociale media ben ik trainster en bestuurslid Tia Pion Van Dyck ‘tegen het lijf gelopen’. Ik zag dat ze veel bezig was met een sportclub en sprak haar aan om te weten te komen wat zij deed. In mijn jeugd heb ik fouten gemaakt en ik snap dat jongeren samen met vrienden een plek nodig hebben om hun hobby uit te oefenen. Ik heb helaas veel op straat gehangen en miste dit. Hierdoor krijg je wat ze probleemjongeren noemen.”
Welkom voelen
“Vlak voor corona uitbraak was ik naar hun show gegaan en heb ik met veel mensen gesproken zoals ouders, bestuursleden en vrijwilligers. Het multiculturele viel me direct op, je krijgt direct het gevoel dat je welkom bent en iedereen helpt elkaar waardoor er zo’n hechte familieband ontstaat. Sommige jongeren die ik ken, hebben het gevoel dat ze leven in een maatschappij waar ze niet welkom zijn. Maar Vredekring de Roosjes is net het tegenovergestelde. Dit was voor mij een motivatie om iets te doen voor hen. Na een paar gesprekken wou ik hen sponsoren, een paar honderd euro. Niet veel, maar wel genoeg om nieuw materiaal aan te schaffen en de kinderen blij te maken. Als ik er zo kan aan meehelpen dat kinderen blijven sporten en hopelijk minder op straat hangen, dan geeft me dit écht een goed gevoel. Ze konden er zelfs nog mondmaskers voor de club mee laten maken.”
Transparantie
“Het fijne is dat ik perfect weet waar mijn geld naartoe gaat. Ik krijg regelmatig toffe foto’s of mails met uitleg van wat ze hebben aangekocht of gedaan. Als ik de blije gezichten van de kinderen zie, krijg ik echt voldoening. Als ik de club hiermee kan helpen om de kinderen van de straat te houden, dan doe ik dit met plezier. Bij grotere liefdadigheidsacties krijg ik nooit persoonlijke feedback wat er met mijn geld gebeurt, de kans bestaat zelfs dat er iets blijft plakken ergens... Neen, liever een lokale vereniging waar er volledige transparantie is. Geluk haal je niet alleen uit de dingen die je voor jezelf doet of door het geld dat je verdient, maar evengoed door goede dingen te doen voor je omgeving en te delen met de mensen.”
Tip voor de clubs
Denk na over je clubimago op sociale media. Waar wil je op inzetten, welke zaken communiceer je naar de buitenwereld? Zet je je in voor de kansarme jeugd? Zorg dat dit dan ook zichtbaar is naar de buitenwereld als je sponsors wil aantrekken.
Zorg voor een transparant sponsorbeleid. Laat je sponsor weten wat er met het geld gebeurt en zet in op de maatschappelijke meerwaarde die je hiermee creëert. Speel in op de emoties zodat hij of zij voldoening krijgt en beseft dat hij of zij iets goed doet voor de club. Koppel regelmatig terug met een mailtje, kaartje en nodig je sponsors uit op activiteiten zodat ze het met hun eigen ogen zien en ervaren.