Zicht op de Plantin en Moretuslei ter hoogte van de Van Immerseelstraat stad Antwerpen

Plantin en Moretuslei

Veiligere fiets- en voetpaden voor de Plantin en Moretuslei.

De Plantin en Moretuslei is een belangrijke invalsweg voor fietsers en automobilisten. De fietspaden zijn echter sterk verouderd en niet voorzien op het aantal fietsers dat vandaag via deze weg de stad in en uit fietst. Om de veiligheid en het comfort voor zowel de fietsers als de voetgangers te verbeteren, plannen het Agentschap Wegen en Verkeer (dat de weg beheert) en de stad Antwerpen een grondige herinrichting.   

Van aan de  Quinten Matsijslei tot de aansluiting op het Ringfietspad

De Plantin en Moretuslei is voor fietsers een belangrijke invalsweg naar het centrum van de stad. Dagelijks maken heel wat pendelaars en scholieren gebruik van deze route.  Ze is dan ook de snelste verbinding tussen het Ring- en Singelfietspad en het historische centrum van de stad.

Tegelijkertijd is de infrastructuur voor fietsers en voetgangers niet voldoende op die verkeersstroom voorzien. De fiets- en voetpaden zijn te smal, er zijn te veel mogelijke conflicten op kruispunten met zijwegen en het kruispunt met de Singel is te ruim en onoverzichtelijk. Daar willen het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen snel verandering in brengen.

Om het comfort en de veiligheid voor de fietsers en de voetgangers te verhogen worden zowel de fiets- als de voetpaden verbreed, worden de kruispunten overzichtelijker en compacter aangelegd en krijgen de middenbermen meer groen. En dit van aan het kruispunt met de Quinten Matsijslei tot de aansluiting op het Ringfietspad aan de andere kant van de Ring.

Info Plantin en Moretuslei

Op de website antwerpenmorgen.be kan u alle info en plannen rond de Plantin en Moretuslei terugvinden. U kan zich er ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief rond de verdere opmaak van de plannen.

Meer info
2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
SvenFabre

Jammer dat de voetgangersoversteek Bouwensstraat-Raafstraat een lelijk eendje blijft. Mag je er nu oversteken of niet? Veel automobilisten menen van niet... Signalisatie, zebrapad, verlichting zou hiertoe bijdragen. Oversteek wordt veel gebruikt, o.a. door scholieren.

Jouw avatar
Eveline

Dag Sven, deze oversteek kan u gebruiken, maar omdat er geen zebrapad is hebt u als voetganger geen voorrang op het autoverkeer bij het oversteken. Op een kleine 65 meter meer naar de Provinciestraat, aan het kruispunt met de Kroonstraat, komt een volledige uitgeruste oversteek met verkeerslichten. Voor de school is er aan het kruispunt met de Montenstraat een volledig uitgeruste oversteek voor zowel fietsers als voetgangers voorzien.