Je stad in 5 krachtlijnen: Staten-Generaal 2022
Verschillende sociale organisaties, onderzoekers, vrijwilligers en medewerkers van de stad tekenden samen het Antwerps sociaal beleid uit in 5 krachtlijnen.
De Staten-Generaal zorgt voor meer overleg met het sociale middenveld om zo een gezamenlijke sociale aanpak te bepalen. We gaan voor een vast en duurzaam partnerschap tussen sociaal werk, middenveld, mensen in een kwetsbare positie, onderzoekers en lokaal bestuur. Zo willen we die hulp nog toegankelijker maken voor zij die dat het meeste nodig hebben. Samen realiseren we de grondrechten voor elke Antwerpenaar. Op basis van input, getuigenissen en conclusies werden 5 krachtlijnen voor een sterk lokaal sociaal beleid geïdentificeerd.
Wat zijn de 5 krachtlijnen?
De 5 krachtlijnen zijn met elkaar verweven en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Werken aan sterk lokaal sociaal beleid, betekent werken aan al deze krachtlijnen. Het vergt een bewuste keuze om armoede, uitsluiting, discriminatie en racisme structureel aan te pakken, samen met mensen in een kwetsbare positie en middenveldorganisaties als bondgenoot. Wil je ze in detail leren kennen? Lees het volledige rapport.
Krachtlijn 1: een rechtengeoriënteerde stad
De stad waarborgt een menswaardig bestaan door grondrechten te realiseren. Voorwaarden die verbonden zijn aan de rechten zijn gericht op sociale rechtvaardigheid. De stad stimuleert groepen in de samenleving die onzichtbaar lijken zodat ook zij gelijkwaardige grondrechten realiseren en beleven. Wanneer we spreken over burgers of inwoners, dan doelen we op alle mensen die zich op het grondgebied bevinden.
Krachtlijn 2: een inclusieve stad
De stad is een gezonde, veilige, toegankelijke en aangename omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn, waar mensen elkaar ontmoeten en waar mensen hun talenten kunnen ontplooien.
Krachtlijn 3: een lerende stad
Een lerende en innoverende stad biedt tijd en ruimte om gezamenlijk te zoeken naar antwoorden voor complexe problemen. Internationale bevindingen en goede praktijken worden daarin meegenomen.
Krachtlijn 4: een participatieve stad
Alle inwoners en betrokken actoren bouwen de stad op. De expertise, kennis en rol van het middenveld en mensen in een kwetsbare positie wordt erkend. Participatie is een doel en middel om te komen tot sterk lokaal sociaal beleid.
Krachtlijn 5: een wendbare stad
Continue veranderingen en evoluties zijn eigen aan een superdiverse en dynamische stedelijke context. Een wendbare stad kan zich snel aanpassen in een wijzigende complexe omgeving.
Hiervoor is er kennis en voeling nodig met wie/wat er leeft in de stad. Aanwezig zijn op het terrein, regelmatig in dialoog gaan, investeren in sterk eerstelijnswerk en de stad participatief opbouwen, helpen om vinger aan de pols te houden. Die sterke basis is nodig om ‘wendbaar’ te zijn wanneer nodig.
Kortom, een wendbare stad houdt vinger aan de pols, is standvastig, bouwt expertise op, investeert in middenveld en sociaal werk en durft zichzelf bij te stellen in functie van actuele noden en uitdagingen.