Contacteer stad Antwerpen

Samenwerken door netwerking. Als je goed netwerkt, dan kan je ook de werking van de verschillende organisaties.

Samenwerken door netwerking

Dorien Van Utrecht is coördinator van Huis van het Kind Antwerpen-Kiel. Netwerken en samenwerkingen zijn de rode draad in haar loopbaan. Eerst als aanspreekpunt voor kwetsbare doelgroepen, nadien als brugpersoon tussen verschillende partners.

Hoe zet jij in op netwerken?

Huis van het Kind Antwerpen-Kiel valt onder de socioculturele vzw van Solidaris. Ik ga in interactie met zowel interne als externe partners. Denk aan het CAW, Kind & Gezin, sporting A en het inloopteam. Maar ook partners die een gemeenschappelijk verhaal vertellen zoals KRAS, een jongerenwerking of een cultureel centrum in de buurt. Er zijn tal van netwerken in Antwerpen-Kiel waar je kan aansluiten. Die samenwerking kan je aangaan door zelf actief te netwerken of profielen te zoeken op de sociale kaart. Ben je eerder fan van een laagdrempelige aanpak? Dan bestaan er ook overlegstructuren waar je met elkaar in interactie kan gaan zoals de aanmeldtafel, 1 Gezin 1 Plan of het Welzijnsoverleg. Je moet vooral onthouden dat netwerken enkel mogelijk is door zelf uit je kot te komen.


Waarom is het belangrijk om te netwerken?

Samenwerken door netwerking is mijn visie. Als je goed netwerkt, dan ken je ook de werking van de verschillende organisaties. Je leert collega's kennen waardoor doorverwijzen eenvoudiger en menselijker wordt. Zo kan je overlap van aanbod vermijden, hiaten signaleren en je werking sterker maken. Het is dus belangrijk om de krachten te bundelen en niet opnieuw het warm water uit te vinden.

 

In welk netwerk functioneer je dagelijks?

Huis van het Kind is een samenwerkingsverband waarbij netwerken erg belangrijk zijn. Bovendien werken we ook samen in het netwerkverband van het Kiel, zoals Kiel Connect en zorgzaam Kiel vanuit de eerstelijnszone. Bovendien zijn we als pluspartner ook verbonden aan het wijkcontactpunt van 1 Gezin 1 Plan. Zo zorgen we ervoor dat we steeds linken naar onze dienstverleningen, delen we kennis over de sociale kaart en zetten we in op preventieve gezinsondersteuning.

 

Wat maakt het werken in een netwerkcontext anders dan werken in je eigen dienst? Wat zijn de winsten of uitdagingen?

Het bundelen van krachten, het delen van werk en de energie die je krijgt van samenwerkingen zijn voor mij zeker de winsten. Uiteraard is netwerken ook uitdagend en op korte termijn tijdsintensief. Zo moet je verschillende organisaties en diverse visies op één lijn krijgen. Maar de tijd en energie die je er insteekt, krijg je op langere termijn meer dan terug.


Wat heb je als basiswerker nodig om goed te kunnen functioneren in netwerk?

Jezelf openstellen, kritisch zijn, maar ook loyaliteit naar je moederorganisatie en die visie mee uitdragen.

 

Heb jij tips voor collega’s om dit in de praktijk toe te passen?

Ga naar netwerkmomenten zodat partnerorganisaties jou en je werking leren kennen. Op die manier vind je overeenkomsten of aanvullingen. Kortom: kom uit je kot, bekijk jezelf en je eigen organisatie kritisch en reflecteer. 

Meer info