"Te voet leer je de stad echt kennen"

Luc Van Loon was vooral een fietser. Sinds hij een stappenteller heeft, gaat hij meer en meer overal te voet naartoe. En hij heeft gemerkt dat dat eigenlijk nog leuker is. Laat zijn verhaal je inspireren om deel te nemen aan Mobiele Maandag.

Mobiele Maandag, dat is 1 dag per week op een andere manier proberen te geraken waar je moet zijn. Wat je bestemming ook is. Het gaat erom hoe je er naartoe gaat. Te voet, met de fiets, de trein, de bus, de tram, de step, de wagen tot de P+R … Of een combinatie van die dingen.

 

Te voet door Antwerpen: haalbaar en gezond

Luc Van Loon, persstrateeg bij OS Marketingstrategie: "Ik woon in 2018 Antwerpen, bij het Harmoniepark. Ik werk op net iets minder dan 2 kilometer van mijn huis. In een gewone week hoef ik mij niet buiten de stad te verplaatsen, enkel voor een uitstap of voor boodschappen neem ik de auto."

"Een paar jaar geleden schafte ik me een stappenteller aan om in beweging te blijven, voor mijn gezondheid. Sindsdien doe ik dat apparaatje nooit meer uit. De meeste mensen proberen 10.000 stappen per dag te zetten. Mijn doel is 12.820 stappen per dag, dat komt voor mij overeen met 10 km."

"Daardoor laat ik de fiets meer en meer staan. Ik heb wel altijd nog mijn Velokaart op zak, voor als ik snel ergens moet zijn. Maar meestal vertrek ik op tijd om mijn weg te voet af te leggen. Dat lukt heel goed."

 

"Afstanden worden kleiner"

"Door die stappenteller reken ik nu ook in stappen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik van mijn huis tot aan de Roma geraak in 3500 stappen. Ik heb gemerkt dat afstanden kleiner worden door zoveel te wandelen. Binnen de Ring van Antwerpen kan je eigenlijk alles te voet bereiken."

"Het weer houdt mij niet tegen. Van kou en wind heb je minder last als je wandelt dan op de fiets. En als het regent, neem je een paraplu mee."

 

"De perfecte manier om te ontstressen"

"Wandelen is vooral erg rustgevend. Ik denk niet na tijdens mijn wandeling, maar kijk rond naar wat ik op straat tegenkom: naar de huizen, de mensen. Daar geniet ik van. Je leert zo je stad echt op een andere manier kennen."

"Met de fiets rijd je sneller overal voorbij en moet je meer op de weg letten. Te voet kom je kleine winkeltjes tegen, gekke huizen, en poorten met onverwachte binnenplaatsen. Je kan al slenterend wandelen, of juist heel snel. Ik heb mijn ritme gevonden dat ik heel lang kan volhouden."

"Soms luister ik onderweg naar een podcast. Dat is erg gezellig, het is alsof er naast jou iemand loopt die aan het vertellen is."

 

"Wandelen is een ontdekkingstocht"

"Regelmatig neem ik een andere weg. Zo ontdekte ik het Vinkenparkje, een doorsteek die me naar het Harmoniepark en het Albertpark en zo naar huis brengt. Een aangename groene weg. Een andere leuke binnenweg is de Maurice Verbaetsteeg, tussen de Lange Leemstraat en de Mechelsesteenweg. Tot voor kort was dat een aarden weg, midden in de stad. Op de muren vind je er mooie graffiti, onder andere een portret van Wannes Van de Velde."

"Als ik mijn stappen nog niet heb gehaald, durf ik ’s avonds laat nog een stapje buiten te zetten. Dan ziet alles er opnieuw anders uit: het park, het gezang in de synagoges in de Joodse buurt waar ik woon…"

"Omdat het dit jaar 2018 is, heb ik mij voorgenomen om de grenzen van mijn district - 2018 - af te lopen. Ik heb zo gemerkt dat er rond de Ring nog heel wat ongekend groen te vinden is. Zo is er een wild parkje, de Wolvenberg, bij Berchem Station, en ook achter de Wezenberg loopt een heel tof pad. Mensen met honden, dat zijn de enige mensen die ik op die plekken tegenkom. Die kennen ook alle achterwegjes in de stad."

 

Maak kans op kortingen en prijzen

Mobiele Maandag spoort je aan om minstens 1 dag per week anders op je bestemming te geraken. Met de bus of tram, met de fiets of de trein, de deelwagen, de step, te voet of een combinatie. Je kan je aansluiten bij de groep Slim naar Antwerpen.

De uitdaging start elke week op maandag. En voor je het weet, doe je het misschien ook op dinsdag. Of woensdag? Want alle dagen zijn goed om meer stil te staan bij mobiele alternatieven.

De Lijn zet je op weg via mobielemaandag.be. Registreer je en sluit je aan bij de groep Slim naar Antwerpen. Zo kom je alles te weten over de mobiliteitsopties in Antwerpen. Door mee te doen, scoor je punten en maak je kans op kortingen en prijzen.

Meer info

Slim naar Antwerpen

mobielemaandag.be

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!