Contacteer stad Antwerpen

stad Antwerpen
Feestelijke bedankreceptie in het stadhuis

Stad Antwerpen bedankte haar helden van toegankelijkheid

Onze vrijwillige ervaringsdeskundigen zetten zich al jaren in voor een toegankelijker Antwerpen. Dat verdiende een oprechte bedanking. De stad vierde hun toewijding en inzet op 24 februari tijdens een feestelijke receptie in het stadhuis.

Op zaterdag 24 februari verzamelde zich een bijzondere groep mensen in het Antwerpse stadhuis. Deze vrijwillige ervaringsdeskundigen met een beperking geven waardevolle feedback aan stad Antwerpen. Daardoor kan de stad haar dienstverlening, gebouwen, publieke ruimte, vrijetijdsaanbod en communicatie toegankelijker maken voor iedereen.

Enkele ervaringsdeskundigen namen enthousiast zelf het woord, en vertelden wat het voor hen betekent om input te geven over de toegankelijkheid van stedelijke projecten.
 

Simon Verbrugghen

“Geweldig om samen iets uit te werken dat impact heeft."

Simon Verbrugghen neemt al bijna 2 jaar deel aan de expertengroep ‘Handicap en toegankelijkheid’. Na zijn verhuis naar Antwerpen vertelden collega’s van stad Antwerpen over de expertengroep. Zijn interesse was meteen gewekt.

Simon: “Ik vind het enorm fijn om ideeën uit te wisselen met anderen. Bovendien kan ik zelf de dingen beïnvloeden die voor mij belangrijk zijn, zoals de toegankelijkheid van openbaar vervoer en evenementen. Ook de toegankelijkheid van cafés en restaurants zijn voor mij belangrijke thema’s. Want dat is een belangrijke vrijetijdsbesteding voor jongeren, en dus ook voor jongeren met een beperking.”

Als lid van de expertengroep geeft Simon onder andere ook input voor het project ‘Onbeperkt fietsen’.

Simon: “We bespreken samen met de stad hoe een aanbod van deelfietsen mogelijk is voor mensen die zich verplaatsen met specifieke types fietsen, bijvoorbeeld tri-bikes, riksja’s … Ik vond het ook heel fijn om input te geven voor de nieuwe website (www.toegankelijkantwerpen.be). Bij die projecten had ik echt het gevoel dat we samen iets uitwerkten dat impact heeft.”
 

De vrijwilligers van Dovenactie

“Mobiliteit moet voor iedereen toegankelijk zijn."

Michel Lacroix, Patricia Van Laere, Peggy Maertens en Geert Van Gijsel zijn sinds 2020 vrijwilliger bij Dovenactie, een lokale Antwerpse vereniging die opkomt voor de belangen van dove en slechthorende mensen.

“Voor ons als doven en slechthorenden zijn tolken Vlaamse Gebarentaal essentieel. Zonder de tolken missen we heel wat info. Er zijn heel wat doven en slechthorenden voor wie Vlaamse Gebarentaal hun eerste taal is. Niet iedereen is even goed in geschreven taal. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om meer tolken Vlaamse Gebarentaal in te zetten, en volop te sensibiliseren over dit thema."

Michel nam ook deel aan de expertengroep van stad Antwerpen. “Het delen van vervoersmiddelen (deelmobiliteit) vond ik bijzonder boeiend om rond samen te werken. Ik ben van mening dat mobiliteit voor iedereen toegankelijk moet zijn.” 
 

Rosette Haegmans en Ludo Den Aantrekker

“Nieuwe start dankzij mijn vrijwilligerswerk als ervaringsdeskundige.”

Ludo Den Aantrekker en Rosette Haegmans zetten zich al 8 jaar in voor de Werkgroep Antwerpen Toegankelijkheid (WAT) en de adviesraad voor personen met een handicap. De adviesraad was de voorloper van de expertengroep. 

Voor Ludo is vrijwilliger zijn een deel van zichzelf. "Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de samenleving en iets te doen voor vrienden, buren, burgers … Ik heb ook met de WAT en de adviesraad veel advies gegeven. Soms is het moeilijk om te aanvaarden dat er niet altijd iets mee kan gebeuren. Maar dat weerhoudt me niet om mijn stem te laten horen.”

Rosette: "Ik zet mij in de expertengroep graag in rond alles wat met toegankelijkheid te maken heeft. Bijvoorbeeld advies geven over de toegankelijkheid van een campus van de Karel De Grote Hogeschool. Daarnaast ben ik ook bestuurslid bij KANDO (vereniging van en voor mensen met een handicap en hun familie en vrienden).

Ik was 52 jaar en kon door mijn invaliditeit niet meer werken, maar ik wilde me heel graag nog inzetten voor iets. Dankzij mijn vrijwilligerswerk als ervaringsdeskundige kon ik een nieuwe start maken.”
 

Meer info

Elke Antwerpenaar en bezoeker van de stad moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Op de website www.toegankelijkantwerpen.be bundelt stad Antwerpen daarom alle toegankelijkheidsinfo voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van dienstverlening en aanbod tot beleid. Je leest er meer praktische info over toegankelijke vrije tijd, mobiliteit, publiek sanitair, ...