ComPas uitreiking woensdag 26 september 2018JC Kavka

Citycoach Afifa vertelt haar verhaal tijdens de ComPasuitreiking

Maar liefst 200 jongeren ontvingen op 26 september hun Competentiepaspoort (ComPas) in zaal Zirkus. De certificaten werden plechtig uitgereikt door de schepen van jeugd, de schepen van onderwijs en de provinciaal directeur van VDAB. De jongeren hebben zich het afgelopen jaar vrijwillig ingezet voor andere jongeren en kinderen binnen een traject in het jeugdwerk, de culturele sector, het welzijnswerk, sportbegeleiding of in een school. Met hun ComPascertificaat krijgen ze een erkenning voor de vaardigheden die ze verworven hebben. Afifa vertelt haar persoonlijk verhaal. 

Afifa Benatmane ging van doelgroep naar aanspreekpunt

Afifa vertelt: "Ik ontving twee certificaten, eentje als Citycoach bij buurtsport en eentje als vrijwilliger bij Plein in Werking bij Kras Jeugdwerk. Ik ben echt blij met deze certificaten. Ze tonen aan dat je competenties niet altijd binnen de schoolmuren verwerft."

Wie overtuigde jou om deel te nemen aan jeugdwerk als begeleider?

"Op mijn negen jaar ging ik als kind spelen bij jeugdorganisaties. Toen ik vijftien werd, ben ik er als vrijwilliger beginnen werken en ben ik zelf mee zaken beginnen organiseren. Het is eigenlijk vanzelf gegaan."

Heb je tijd genoeg in je agenda om dit allemaal in te plannen?

"Jeugdwerk is meer dan een hobby. Na school en huiswerk hou ik me eigenlijk vooral met jeugdwerk bezig. Ik heb geen andere hobby’s. Mijn vrienden zitten ook allemaal daar, dus voor mij is het een ideaal tijdverdrijf. Ik amuseer mezelf en help ook jongeren verder. Moeilijke momenten om alles rond te krijgen heb ik eigenlijk nog niet gekend."

Hoe blijf je gemotiveerd?

"Ik vul mijn tijd graag op met jeugdwerk. Het is echt een passie. Mijn droom is dan ook echt om op dit pad verder te kunnen gaan."

Hoe zie je de toekomst?

"Ik studeer nu Sociaal Werk aan de hogeschool. Mijn bedoeling is om professioneel te kunnen werken met kinderen die het thuis moeilijker hebben. Ik hoop dus mijn studies mooi te kunnen afronden, en dan werk te vinden in het jeugdwerk. Een ComPascertificaat staat mooi op mijn CV en verhoogt mijn kansen op de arbeidsmarkt."

Verwante info:

1 reactie op dit artikel:
Jouw avatar
Erik Richart

Een goed voorbeeld van hoe lokaal jeugdwerk jongeren kan versterken, hen de kans geeft hun competenties te ontdekken, te versterken en van daaruit een voorbeeld voor anderen worden.