Kies het juiste type dakisolatie

De warmte in uw huis ontsnapt vooral via het dak. Maar liefst dertig procent van de warmte gaat zo verloren. U kan dus sterk besparen door te kiezen voor goede isolatie. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu.

De Vlaamse overheid wil dat alle woningen dakisolatie hebben tegen 2020. Sinds 1 januari 2015 geldt er daarom een dakisolatienorm. Meer informatie vindt u op de website van de Vlaamse Overheid.

Waarop moet u letten wanneer u uw dak isoleert?

Kies voor degelijk, dik isolatiemateriaal, zo bereidt u uw dak voor op de toekomst. De dikte hangt af van het materiaal dat u gebruikt om mee te isoleren. De rekenmodule van de zoom in op uw dak-website stelt dat een R-waarde van 4,5 goed geïsoleerd betekent.

Breng het materiaal nauwkeurig aan of laat het plaatsen door een professional.

Zorg ervoor dat er geen ruimte overblijft tussen het isolatiemateriaal en het onderdak. Werk het isolatiemateriaal aan de binnenkant af met een dampscherm.

In essentie zijn er twee types daken waarmee u rekening moet houden. De beste methode van isoleren verschilt per type dak.

U heeft een hellend dak

Bij een hellend dak moet u zich vooral de vraag stellen of u uw zolder als kamer gebruikt, en dus verwarmt, of niet.

De zoldervloer isoleren

Als u uw zolder niet als kamer gebruikt, hoeft het er niet warm te zijn. Dan volstaat het om de vloer te isoleren. U brengt dan isolatiemateriaal aan tussen de draagbalken of bovenop de zoldervloer. Denk eraan om drukvaste isolatie te gebruiken als de zolder uw opslagruimte is. Anders volstaat een zachter isolatiemateriaal, zoals dekens van schapenwol of glaswol.

Isoleert u een nieuwbouw? Zorg er dan zeker voor dat de dakisolatie naadloos aansluit op de muurisolatie. Anders ontstaat er een koudebrug tussen de muur en het dak. Bij verbouwingen is het ontstaan van koudebruggen in de praktijk haast niet te vermijden.

Hellend dak isoleren

Gebruikt u de zolder als kamer en verwarmt u ze ook? Dan isoleert u best het dak zelf. Bij voorkeur gebruikt u isolatiemateriaal van minstens achttien centimeter dik. Hoe dikker, hoe beter: in een lage-energiewoning is de dikte al twintig centimeter of meer. Het isolatiemateriaal kan u tussen de dakbalken aanbrengen.

U heeft een plat dak

Een plat dak kan u op twee manieren isoleren. Ofwel opteert u voor een warm plat dak. Ofwel past u de techniek van het omgekeerd dak toe.

Warm plat dak

Bij een warm dak zit de isolatie aan de buitenkant. Wanneer u uw woning verwarmt, verwarmt u de dakconstructie dus mee.

Bovenop de isolatielaag komt een afdekking of waterkerende laag. U kan ook nog een extra dampremmende of dampdichte laag aanbrengen tussen de isolatielaag en de onderconstructie.

Opgelet: bij een warm dak mag er geen luchtruimte of luchtspouw zitten tussen de isolatie en de dakbedekking.

Omgekeerd dak

Een omgekeerd dak werkt net zoals een warm dak, met één verschil: de isolatie ligt bovenop de afdichting of waterdichte laag. Daarboven komt een bovenlaag, zoals een laag witte keien, om de isolatie op zijn plaats te houden. Op een omgekeerd dak kan u lopen. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor dakterrassen, balkons of parkeerdaken.

Voor een omgekeerd dak kiest u het beste harde materialen. Omdat de isolatie bovenaan ligt, moet ze bestand zijn tegen regen, wind, zon en vrieskou. Het materiaal moet dus waterbestendig en drukvast zijn. Geschikte materialen zijn geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of geëxpandeerd polyurethaan (PUR).

Verwante info: