PV-panelen, zonnepanelen op een groendak in de stadFilip Meysman

Dit is waarom u de gratis infosessie over PV-panelen echt moet volgen

Fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Zo'n installatie blijft, zelfs zonder subsidies, een interessante investering. Stijn Gheysen van Dialoog vzw vertelt u er alles over op donderdag 27 juni.

“Heb je al eens gedacht aan zonnepanelen op je dak, kom dan zeker naar deze infosessie,” stelt Stijn. “we laten zien hoe je een kwalitatieve installatie herkent, zodat je offertes en voorstellen van installateurs beter kan vergelijken.”

“De vraag die ik tijdens en na de sessie het meeste te horen krijg: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? De meeste platte daken zijn goed geschikt. Vroeger kwamen hellende daken enkel in aanmerking als de panelen op het zuiden zouden liggen, maar tegenwoordig komen daken op het oosten of westen ook in aanmerking. Belangrijkste voorwaarde is dat je dak goed geïsoleerd is.”

“Daarnaast zijn mensen nu ook bezig met nieuwe technologieën en politieke beslissingen. ‘Wat is de invloed van de digitale meter op de terugverdientijd van een pv-installatie?’, vragen ze me dan. Dat hangt af van welk tarief je kiest. Op dit moment kan je nog kiezen tussen het oude systeem (principe van de terugdraaiende teller + prosumententarief) gedurende 15 jaar, of een nieuw tarief waarin de rol van zelfconsumptie (direct verbruik van de eigen opgewekte elektriciteit) belangrijker wordt.”

“De vraag die daar dan direct bij aansluit is: ‘Is het interessant om een thuisbatterij te plaatsen?’ Op dit moment is dit nog niet rendabel, gezien de hoge kost van zo’n batterijsysteem. Met de komst van de digitale meter kan dit veranderen. Enerzijds kan je met een thuisbatterij je eigen consumptie van je groene energie verhogen, anderzijds zou je kunnen inspelen op de variabele elektriciteitstarieven.”

“In mijn ogen zal de digitale meter het elektriciteitsnet intelligenter maken. Dankzij die meters zullen we beter om kunnen gaan met het stijgende en variabele aanbod aan hernieuwbare energie. Het blijft natuurlijk noodzakelijk om in je eigen woning bewust om te gaan met elektriciteit. In de toekomst zal de digitale meter, samen met intelligentere apparaten, het mogelijk maken dat je je eigen stroom naar je eigen toestellen kan sturen op het moment dat het nodig is.

 

Praktisch

EcoHuis Antwerpen

Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Donderdag 27 juni van 19 tot 21 uur

Gratis

Inschrijven via ecohuis@antwerpen.be of 03 217 08 11

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!