Archeologie
Advies en ondersteuning bij werkzaamheden in de stad
De stad is trots op haar verleden en gaat zorgzaam om met de sporen die nog in de grond zitten. Wanneer die aan het licht komen, bijvoorbeeld bij bouwprojecten of infrastructuurwerken, worden ze onderzocht en zoveel mogelijk bewaard.
Wat doet archeologie?
De archeologische dienst komt vooral tussen bij stedelijke projecten. Ze doet bij zulke projecten op voorhand onderzoek naar de locatie en de geschiedenis. Zo schat de dienst zo goed mogelijk in wat de impact van werkzaamheden is op het archeologische erfgoed. De dienst formuleert aan de hand daarvan een advies over maatregelen om dat erfgoed te beschermen of te onderzoeken.
Bij private projecten doet de stad geen voorafgaande archeologische studie. Dat is de taak van privébedrijven. Maar de stad wil wel faciliteren en op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Zo behoudt ze het overzicht over het archeologische erfgoed op haar grondgebied.
Wanneer archeologische vondsten gedaan worden in de stad, worden die overgebracht naar het Felixatelier. Daar wordt elke vondst verwerkt en bewaard in een depot. Het Felixatelier is een aanspreekpunt voor elke Antwerpenaar die meer wil weten over archeologische vondsten in de stad en stelt het archief ook open voor het publiek.
Waar zijn we aan de slag in de stad?
Aan alle projecten hieronder zijn archeologische sites verbonden in Antwerpen. Sommige zijn nu te zien, anderen zijn al afgerond en daarvan kan je via foto's en filmpjes meer over de resultaten te weten komen. Hier vind je ook een overzicht van ons wetenschappelijk onderzoek.
Bezoek het Felixatelier
De archeologen kan je steeds aan het werk zien in het FelixAtelier. Hier lopen ook tijdelijke expo's met de resultaten van het archeologische onderzoek. Openingsuren en meer info.
Hou me op de hoogte?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste opgravingen? Schrijf je dan hier in op de maandelijkse nieuwsbrief.