Beeld Keesje, het diakenhuismannetjePuntstudio Hoboken

Kunstwerken in Hoboken

In Hoboken staan veel prachtige standbeelden. Hieronder een korte beschrijving van enkele van die kunstwerken in de parken Sorghvliedt en Broydenborg maar ook op andere plaatsen.

Standbeeld Tyl Uilenspiegel
Tyl Uilenspiegel
1|6
Standbeeld Den Hobokenaar
Den Hobokenaar
1|6
Standbeeld Keesje, het diakenhuismannetje
Keesje, het diakenhuismannetje
1|6
Kruisbeeld de Zwarte God
De Zwarte God
1|6
Standbeeld Nello en Patrasche
Nello en Patrasche
1|6
Zwaantjesmonument
Zwaantjesmonument
1|6

De rivier


In een plantsoen voor kasteel Sorghvliedt bevindt zich De Rivier van Velitchko Minekov  (°1928). Het werk is gehouwen uit een massief blok graniet en vertoont vage verwijzingen naar antropomorfe kenmerken.  Het werk werd tentoongesteld op de veertiende Biënnale voor  de Beeldhouwkunst in het Middelheimmuseum in 1977.

Park Sorghvliedt

Humanisme

Dit beeld in inoxplaat is van de hand van Marcel Mazy (°1931). Het suggereert twee menselijke figuren maar heeft nauwelijks een derde dimensie. Mazy was een tijdlang directeur van de Gemeentelijke Academie van Hoboken.

Park Sorghvliedt

Keesje, het diakenhuismannetje

In de verhalenbundel Camera Obscura beschrijft Hildebrand (Nicolaas Beets) Keesje, het diakenhuismannetje, een negenenzestig jaar oude man, die met schoenen poetsen en kleren borstelen voor de welgestelden wat geld verdient, maar dat moet afdragen aan de ‘vader’ van het huis. Hij krijgt daarvan dan elke week een ‘zakduit’.

Park Sorghvliedt

Vertical-lyrical white

De Sloveense kunstenaar Slavko Tihec (1928-1993) vervaardigde het abstracte beeld Vertical-Lyrical-White. Dat lijkt op het eerste zicht op een reusachtige bloem of aureool. Het beeld werd gemaakt van aluminium lasstaven, en staat op een piramidale voet. In 1967 werd het beeld in het Middelheimmuseum getoond op de negende Biënnale voor de Beeldhouwkunst. 

Park Broydenborg

Tyl Uilenspiegel

Het beeld van de Belgische kunstenaar Madeleine Forani (1916-1976) stelt ‘Tijl Uilenspiegel en Nele’ voor. Het is een dubbel beeld. Aan de ene kant zien we Tijl Uilenspiegel, aan de andere kant zijn zoogzuster Nele.

Park Broydenborg

Leeuw(en)

In een plantsoen dat de scheiding vormt tussen de Lelieplaats en de Kioskplaats, zit op een hoge hardstenen sokkel één van de twee leeuwen die destijds de zware postamenten onderaan de trappen van het vroegere gemeentehuis bekroonden. Dit werd gebouwd in 1891 naar een ontwerp van Eugeen Geefs (1854-1925). De leeuwen zaten naar elkaar toegewend en hielden elk het wapenschild van Hoboken vast. Het tweede exemplaar bevindt zich aan de andere kant van de Kioskplaats ter hoogte van de Kapelstraat.

Kioskplaats

De Hobokenaar

Een standbeeld van Yvonne Bastiaens (1931-2010) dat de Hobokense spotnaam 'Strontboer'  voorstelt. Voor 1870 woonden in Hoboken voornamelijk landbouwers en hoveniers. Zij trokken met handkar en beerton van de afvoergrachten naar de velden. Burgers uit de stad noemden hen al spottend 'beerscheppers'. Ook de naam 'strontboeren' bleef al snel aan hen kleven. De Hobokenaren controleerden vroeger de mest, en zelfs de beer bij mensen thuis. Dat gebeurde toen nog met de mond.

Volkszanger John Lundström (1919-1990) schreef voor de inhuldiging van dit beeld het volksnummer 'Het lieke van den Hobokenaor'.

Kioskplaats

Nello en Patrasche

Lees alles over onze Hobokense helden hier.

Kapelstraat

Zwarte God

De Zwarte God is een laat-romaans beeld dat een triomferende Christus voorstelt, rechtopstaand, de voeten naast elkaar. Enkel het hoofd, de romp en de benen zijn oorspronkelijk. Kruis, armen en lendendoek zijn van latere datum.

Dit is de oudste sculptuur in Hoboken. Een legende vertelt hoe de houten crucifix tegen de stroming in de Schelde dreef om er te blijven steken in het riet. Daar werd het gevonden door enkele inwoners van de parochie. De pastoor droeg het beeld in processie naar de parochiekapel. Waarna het tot driemaal toe verdween. Dan werd beslist om nabij de vindplaats een kapel te bouwen. Het beeld gaf Hoboken bekendheid als bedevaartsoord. 

Onze-Lieve-Vrouwgeboortekerk, Kioskplaats

Zwaantjesmonument

Het Zwaantjesmonument, een zuil met een waterpartij in de vorm van zes fonteintjes en drie gestileerde zwanen, is een landmark in de wijk. Dit monument is een geschenk van de wijkgemeenschap Zwaantjes aan het district om de heraanleg van de Antwerpsesteenweg te vieren.

Zwaantjes

Meer info

Deels gebaseerd op de wandelgids Beeldig Hoboken. Een tour die u kan maken met een gids van Het GenOOtschap-Hoboken Explorers – Gidsenwerking Fort 8 langs Hobokense standbeelden.