U bent hier


 

Verantwoord omgaan met geld is een must voor iedere jongere.  Het inleefhuis leert jongeren vanaf 16 jaar rondkomen met hun budget.

Wat

Het inleefhuis sluit sterk aan bij de leefwereld van jongeren, die binnenkort op eigen benen staan. Het wil hen voorbereiden op de financiële uitdagingen die dat met zich meebrengt. En ook aantonen dat ze hulp kunnen krijgen als het fout loopt.

In het inleefhuis krijgen jongeren tips over besparen op energie en water, goedkoop boodschappen doen en huishoudelijke administratie.

Met een tablet en onder begeleiding staan ze stil bij vragen als:

  • Welke kosten heb je als je alleen gaat wonen?
  • Wat kan ik kopen met mijn geld?
  • Kan het goedkoper?  
     

Wanneer en waar

Het inleefhuis loopt van 15 januari tot en met 9 maart 2018 in de Lange Gasthuisstraat 39 in 2000 Antwerpen. 

Inschrijven kan via inleefhuis@ocmw.antwerpen.be.
 

Waarom een budgetbeurs voor jongeren?

Het inleefhuis kadert in de preventie van armoede en schulden bij jongeren. Recent onderzoek toont  aan dat het aantal jongvolwassen met financiële problemen stijgt.  Ze maken bijna 8 % uit van de mensen die achterstaan met de betaling van consumentenkredieten (informatie van de Nationale Bank van België). 

Het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek (Cebud), verbonden aan Thomas More, onderzocht financieel risicogedrag bij adolescenten. In totaal namen 2 447 leerlingen van de 3e graad secundair onderwijs deel aan dat onderzoek. Ongeveer 12% vertoont risicogedrag, zoals geld lenen, weddenschappen aangaan.

Lees het volledige onderzoek.
 

Digitale app

Voor het inleefhuis ontwikkelde OCMW Antwerpen een app die de jongeren ondersteunt bij hun bezoek.
Een aantal jongeren werkten mee aan die app en het concept van het inleefhuis. 

Benieuwd hoeveel je zelf weet over besparen en het organiseren van een huishouden? Speel hier het spel. 
 

Meer info

tel. 03 298 13 92
inleefhuis@ocmw.antwerpen.be

Hieronder vindt u bij publicaties de infofiches die de studenten meekrijgen na hun bezoek aan het inleefhuis en het draaiboek voor de begeleiders.