U bent hier

Eind oktober eindigt het project CURANT. In dit vernieuwende project deelden 81 jonge nieuwkomers en jongeren gedurende minstens een jaar een appartement of woning. De stad Antwerpen kreeg een subsidie van 5 miljoen euro van het Urban Innovative Actions-fonds voor de realisatie van dit project. De duo’s, het projectteam, de partners en stakeholders vierden samen de goede afloop tijdens een groot slotfeest.

 

Pakkende afsluiter van een vernieuwend project

Hussain en Abdiio loodsten de aanwezigen door het programma als gastheren van dienst. De dappere jongeren presenteerden de eerste keer voor een publiek van 120 man: van professionelen, academici tot de andere CURANT-jongeren. Hussain ontroerde het publiek door te zeggen dat CURANT een soort moeder en vader voor hem was. 

Ook andere deelnemers brachten een pakkende getuigenis, in levende lijve of via een filmpje.

Buddy Veerle: “Ik heb veel bewondering voor mijn huisgenoot, voor de manier waarop hij zijn leven terug opbouwt, in een nieuwe maatschappij. Voor de oneindige inzet die hij getoond heeft om de Nederlandse taal te leren. Voor zijn positiviteit, zijn veerkracht en de aangename persoon die hij is, ondanks de moeilijke gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt.”

Het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) van de Universiteit Antwerpen stelde de resultaten voor. Hun onderzoeksteam volgde de deelnemers van CURANT tussen 2017 en 2019. Projectmanager Jolien de Crom blikte terug op de afgelopen drie jaren.

Jolien: “CURANT was een rollercoaster. Vele brainstormmomenten, intensieve samenwerking en een flexibel team zette CURANT op de kaart in Antwerpen. Ik ben trots op wat CURANT heeft betekend voor vele jonge nieuwkomers”.

Nadien was er een panelgesprek over de intensieve samenwerking tussen de diverse partners van CURANT (JES, Atlas, Vormingplus Antwerpen, CeMis en Solentra) en de stad Antwerpen. Tijdens het panelgesprek werd er stilgestaan bij de successen en uitdagingen van het cohousingproject. De sterkte van het netwerkmodel bleek voor elke partner een grote meerwaarde bleek te zijn.

We sloten af met een gezellige babbel.

Blik op de toekomst

Goed nieuws! De stad bekijkt of ze CURANT verderzet op enkele locaties met eigen middelen en of de doelgroep kan uitbreiden naar andere kwetsbare jongeren. Het projectteam werkt dit momenteel samen met projectpartners verder uit.

Slotfeest gemist?

Bekijk hieronder de getuigenis van Sascha en Hussain of hun interview op ATV.

Ben je benieuwd naar de resultaten van CURANT?

CeMIS organiseert een lunchseminarie op dinsdag 8 oktober 2019.

Meer info en inschrijven via deze link.

Een selectie van foto's:

 

RSS