U bent hier

Vanaf zaterdag ook tests voor wie terugkeert uit oranje zone

 

Vanaf zaterdag 22 augustus kunnen ook mensen die terugkeren uit een oranje zone zich laten testen in het Antwerpse testdorp. Ze moeten zich hiervoor eerst registreren. Dat kan vanaf zaterdagochtend 7 uur op www.testcovid.be. De test is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De resultaten worden binnen de 24 tot 48 uur bezorgd. In het weekend zijn er tests van 9.30 tot 12.30 uur, in de week van 9.30 tot 16.30 uur.

 

Quarantaine met enkele dagen inkorten

Schepen Fons Duchateau: “De overheid vraagt dat terugkeerders uit een oranje zone in quarantaine gaan en zich laten testen. Wie dat doet, kan zijn quarantaine van twee weken met enkele dagen inkorten”. De tweede test (na een eerste negatieve test) wordt afgenomen na negen dagen, het resultaat is de volgende dag bekend. Dat scheelt vier dagen in quarantaine. Dit kan een groot voordeel zijn voor bijvoorbeeld werknemers van bedrijven en essentiële openbare diensten als de brandweer en huisvuilophaling.

 

Gratis test met uitslag binnen 24 tot 48 uur

Inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem die zijn teruggekeerd uit een oranje zone, kunnen hiervoor vanaf 22 augustus terecht in het testdorp aan Spoor Oost. Ze moeten zich eerst registreren op www.testcovid.be. Vervolgens krijgen ze een QR-code. Die moeten ze samen met het verplichte elektronische reisformulier, het zogenaamde passenger locator form’ en identiteitsbewijs tonen in het testdorp.

 

Het testdorp staat alleen open voor wie geen symptomen van Covid-19 heeft. Wie wel symptomen heeft, belt zijn huisarts. Spontaan ter plaatse aanmelden voor een test kan niet: registratie vooraf is verplicht.

 

De geteste persoon krijgt binnen de 24 tot 48 uur zijn uitslag via de huisarts of op www.mijngezondheid.be. Op basis van de uitslag krijgt de geteste persoon gepaste richtlijnen. Wie positief test, moet onmiddellijk zijn huisarts contacteren.

RSS