U bent hier

Vanaf donderdag 6 augustus opent testdorp TestCovid aan Spoor Oost. Mensen zonder symptomen van het coronavirus én met activatiecode voor een COVID-19 test kunnen zich na registratie laten testen. Het testdorp komt er om de druk bij zorgverleners weg te nemen. 

 

 

Waarom een testdorp?

De bedoeling van testdorp Spoor Oost TestCovid is om de grote druk op de eerstelijnshulp te verminderen. Zodat Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en laboratoria zich opnieuw volledig kunnen toeleggen op patiënten met COVID-19-symptomen of andere ziekteverschijnselen. Ook zullen bedrijven dankzij het testdorp sneller weten of een medewerker in isolatie moet of weer aan de slag kan. Verder draagt dit systeem bij tot een betere scheiding van mensen met en mensen zonder ziektesymptomen.

Het testdorp is geschikt voor 500 tot 600 testafnames per dag. Het staal gaat naar een testlabo georganiseerd door het federaal platform (Biogazelle). In een latere fase gaan de stalen naar een nieuw labo van de Universiteit Antwerpen.

Je hebt geen coronaklachten. Kan je je laten testen?

Het dorp is níet vrij toegankelijk, maar énkel op afspraak en voor wie aan de volgende vier criteria voldoet:

 1. Je moet een activatiecode gekregen hebben. Die code krijgt men via een contactonderzoeker of automatisch na terugkeer uit een risicogebied.
 2. Je mag geen ziektesymptomen van COVID-19 vertonen.
 3. Je woont in 1 van de 9 districten van de stad Antwerpen, of in de gemeente Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem.
 4. Je moet je eerst online registreren via testcovid.be. Je kan je niet ter plaatse registreren. 

Enkel op afspraak: zo werkt het

 1. Je kan je niet spontaan aanbieden bij het testdorp TestCovid. Je moet je vooraf online registreren via testcovid.be. Registratie en de test zelf zijn gratis. 
 2. Op de website geef je de verkregen activatiecode voor een COVID-19 test in. Na het beantwoorden van enkele online vragen weet je meteen of je je kan laten testen. 
 3. Kom je in aanmerking? Dan kan je online een afspraak maken tussen 9.30 en 16.30 uur voor de dag zelf, 1 of 2 dagen later.
 4. Je krijgt meteen een tijdstip wanneer je mag langsgaan in het testdorp. Kom op tijd, niet te vroeg.
 5. Je krijgt een e-ticket met QR-code. Dat breng je mee (digitaal of op papier) en toon je samen met je identiteitskaartZonder die code en je identiteitsbewijs kan je niet getest worden. 
 6. Je kan met de wagen of te voet door het testdorp. Er zijn meerdere teststraten: 2 voor mensen die met de wagen komen, een voor voetgangers en fietsers.- Als fietser laat je je fiets in de fietsenstalling achter en wandel je samen met de voetgangers met voldoende onderlinge afstand (1,5 m) en mondmasker door een teststraat. Tijdens de testafname zitten voetgangers en fietsers op een stoel.- Automobilisten en eventuele passagiers moeten in de wagen blijven zitten tijdens de test.
 7. Je kan je uitslag binnen de 24 tot 48 uur na de afname raadplegen via www.mijngezondheid.be of via zijn huisarts. Op basis van de uitslag krijg je gepaste richtlijnen. 
 8. Is de test positief? Dan ben je besmet. Bel onmiddellijk je huisarts die je verdere richtlijnen zal geven. Na dat advies kan je je niet meer laten testen in het testdorp. 

Heb je wel coronasymptomen?

Kom dan niet naar het testdorp, maar bel je huisarts. Die zal je verder advies geven.

Samenwerking met 14 partners

In totaal sloegen 14 partners de handen in elkaar voor dit initiatief: stad Antwerpen, de 4 lokale Huisartsenkringen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de provincie Antwerpen, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, het RIZIV, Mediris en eHealth. Golazo zorgt voor de logistieke en operationele ondersteuning.

Meer info

Testdorp Spoor Oost TestCovidSpoor Oost aan de Noordersingel (vlakbij het Sportpaleis)

 • Meer info en registratie via: www.testcovid.be
 • Het testdorp is elke dag open van 9.30 tot 16.30 uur
 • De ingang voor wagens ligt aan de Noordersingel. Het testdorp ligt in een lage-emissiezone. Als je met de auto komt, check dus eerst of je auto de LEZ-zone binnen mag. Zo vermijd je een boete.
 • De ingang voor voetgangers en fietsers ligt aan de Schijnpoortweg (naast het Lukoil tankstation).  
 • Draag een mondmasker. Hou altijd 1,5 meter afstand.
RSS