U bent hier

Drie jaar geleden kwam Ali (43) in Antwerpen aan nadat hij wegvluchtte uit Iran. Hij werkt hard om zijn droom van zelfstandig kleermaker ook hier waar te maken, met de hulp van de OCMW-diensten Binnenste Buiten en Activering en de VDAB.

 

 

Screening reveleert grote passie

Voor de screening bij VDAB Turnhout voelt Ali zich een beetje onwennig. Dat heeft hij vaak in een nieuwe omgeving. Toch ziet hij de VDAB-screening helemaal zitten. Voor hem is het een buitenkans om in te schatten wat hij al kan en waar nog werkpunten zijn. Er bestaat geen twijfel over de motivatie van Ali om het volledige traject tot zelfstandig kleermaker af te leggen. De nieuwe modetechnieken zijn anders dan in zijn thuisland. Maar hij wil ze onder de knie krijgen. Want patroontekenen is zijn grote droom en passie.

Applaus voor taalcoach Laura

Een keer per week volgt Ali Nederlands bij OCMW-taalcoach Laura Vander Kerken.

Laura: "Ali begrijpt best veel, maar het is voor hem een uitdaging om Nederlands te praten. En vooral om te durven zeggen dat hij iets niet begrijpt. Hij beseft dat Nederlands leren een belangrijke voorwaarde is om hier iets op te bouwen. Hij vertelt vaak over vrienden die al langer in België zijn, maar nog elke dag moeilijkheden hebben omdat ze onze taal niet goed begrijpen."

Laura test welke kleuren Ali al kent. Ze laat hem ook de outfits van een aantal figuren beschrijven. Daarna overloopt ze met hem een bestelbon van het naaiatelier.

Laura: "De taalcoaching is op maat. De nadruk ligt dus op oefenen op vakjargon. Intussen kent Ali het jargon uit de modewereld al behoorlijk goed. Hij beseft ook hoe belangrijk het is om de contactgegevens van een klant correct en volledig in te vullen."

"Cijfers liggen nog wat moeilijk. In Ali's moedertaal, net zoals in het Engels, zegt hij bijvoorbeeld 'twintig-een'. Maar wij zeggen 'eenentwintig'. Hij snapt niet goed waarom wij cijfers in een andere volgorde uitspreken dan hoe we ze schrijven."

Ali: "Nederlands is moeilijk, maar ik oefen graag en veel. Ik begrijp elke keer meer en durf ook vaker te spreken en dingen te vragen. Laura is een goede coach, zonder twijfel."

Nederlandse les OCMW Antwerpen

Van eerste schets tot kinderkleding

Samen met een paar andere werkervaringsklanten uit het naaiatelier van Binnenste Buiten volgt Ali enkele uren per week modetekenen. Hun coach is Odette Berghmans.

Trots toont Ali zijn schetsboek. Dat zit netjes in een map, gemaakt van een oude banner van de stad Antwerpen. Terwijl hij door zijn schetsboek bladert, vertelt Ali welke tekeningen hij zelf het beste vindt. "Een neus is moeilijker om te tekenen dan ogen", zegt hij lachend. Hij toont hoe hij inspiratie haalt uit modebladen en duidt aan welke kleurencombinaties zijn coach geslaagd vindt.

Ali wijst naar de handtassen aan de kapstok. Die hebben hij en de andere werkervaringsklanten gemaakt van oude jeansbroeken. Vlaggen zijn boodschappentassen geworden. Reclamebanners werden mappen. Ze voeren ook retouches uit en maken schooluniformen voor kinderen van OCMW-klanten.

Naast het modetekenen, op papier en op de computer, zijn de kleermakers in het atelier van Binnenste Buiten nu bezig aan een nieuwe collectie kinderkleding. Ali toont fier het jasje dat hij volledig zelf ontwierp en naaide.

Les modetekenen OCMW Antwerpen

Zoveel papier hier

In Iran was Ali een zelfstandig kleermaker. Hij leidde er een atelier met een twintigtal medewerkers. Hij kent de stiel en weet hoe hij met mensen moet omgaan. Toch beseft hij dat in België alles anders is.

Hij had zelf al wat opzoekwerk gedaan, maar tijdens een infosessie leggen mensen van Unizo uit aan Ali hoe je in België als zelfstandige kan beginnen. Ali: "Er zijn hier zoveel regels en papieren die je moet invullen. Maar ik ga de uitdaging graag aan!" 

De OCMW-diensten Activering en Binnenste Buiten slaan de handen in elkaar om Ali's Nederlands en vaktechnische competenties bij te schaven. Ali mag nog een jaar bij hen blijven om zijn competenties te verbeteren. Daarna is een carrière als zelfstandig kleermaker hopelijk niet meer veraf.

Ali volgt een traject om sneller door te stromen naar de mode-industrie. Het traject is een samenwerking tussen de OCMW-diensten Binnenste Buiten en Activering en VDAB Turnhout. Het is mogelijk dankzij subsidies van de provincie Antwerpen.

Meer info

Binnenste BuitenDe Bosschaertsstraat 542020 Antwerpen03 238 98 93binnenste.buiten@ocmw.antwerpen.be

Snellere doorstroom naar mode-industrie met intensief opleidingstraject | ocmw.antwerpen.be 

RSS