U bent hier


Kinderarmoede proactief opsporen

Achter een onbetaalde rekening schuilen vaak grotere problemen die een integrale aanpak vereisen. Het is een sociaal en ethisch verantwoorde manier om armoede en noden op te sporen.

De maatschappelijk werkers van de dienst X-Stra! zoeken gezinnen in armoede letterlijk op en bieden hen onmiddellijk concrete hulp. Zo vermijden we dat de gezinnen in dure gerechtelijke procedures terechtkomen.

 

Toegang tot het gezin

De onbetaalde factuur is onze toegangspoort naar het gezin.
 

 1. Bij het eerste contact ligt de nadruk op het financiële aspect en gaan we na of de ouders wel alle voordelen krijgen waar ze recht op hebben.
   
 2. Daarnaast bekijken we altijd de hele situatie van het gezin.
  Hoe wonen ze? Hoe gaat het met hun gezondheid? Gaan de kinderen naar school? Spreken ze voldoende Nederlands? Hebben ze al gedacht aan een sportactiviteit of de muziekschool?
   
 3. We proberen ook de drempel tussen de ouders en de school te verlagen en versterken de scholen in het omgaan met kinderarmoede en diversiteit. Zo willen we ook op lange termijn resultaten boeken.
   

Sinds het schooljaar 2015–2016 is de dienstverlening gratis voor alle schoolnetten, wat de drempel verlaagt voor scholen om gezinnen aan te melden.