U bent hier


Dankzij middelen van de Europese unie en het Urban Innovative Actions-fonds, pakt OCMW Antwerpen uit met een uniek en vernieuwend cohousingproject waarbij jonge erkende vluchtelingen en jonge Antwerpenaars samenwonen gedurende minstens 1 jaar.  In totaal zullen 135 jonge vluchtelingen over een periode van drie jaar begeleid worden.

 

CURANT staat voor Cohousing and case management for Unaccompanied  young adult Refugees in ANTwerp. Het Urban Innovative Actions-fonds van de Europese Commissie koos het project van OCMW Antwerpen (samen met enkele andere projecten) uit voorstellen van 378 Europese steden. 

Win-win voor beiden

Door het samenwonen met een leeftijdsgenoot en intensieve begeleiding wil het OCMW de integratie van jonge vluchtelingen bevorderen. Cohousen is voor beide groepen voordelig:

 

  • Zowel jonge vluchtelingen als jonge Antwerpenaars hebben nood aan een betaalbare woning. De huurprijs bedraagt 250 euro per persoon, zonder nutsvoorzieningen. 
  • De Antwerpse buddy doet activiteiten met de jonge vluchteling en helpt hem op een informele manier bij zijn zoektocht naar werk en bij zijn administratie. Daarnaast leren ze bij over een andere cultuur en gewoonten en doen ze een onvergetelijke  ervaring op.

 

Intensieve begeleiding

De kwetsbaarste vluchtelingen zijn vaak de niet-begeleide minderjarigen die zonder ouders in België toekomen. Een deel van hun ondersteuning (zoals voogd of onthaalklas) valt weg als ze meerderjarig worden. Daardoor hebben ze een grotere kans om ongekwalificeerd de schoolbanken te verlaten en voor lange tijd in sociale bijstand te vallen. Doorheen het project is er daarom een intensieve begeleiding voorzien voor de jongvolwassen vluchtelingen. De niet-begeleide jongvolwassen vluchtelingen stromen door vanuit de Antwerpse Opvangcentra, de OKAN-klassen of via Atlas.

Voor dat intensieve traject werken OCMW en stad Antwerpen samen met verschillende partners:Vormingplus, Atlas, JES vzw, Solentra en het centrum voor Migratie en Interculturele studies van de Universiteit Antwerpen (Cemis). Daarnaast begeleiden de dienst Activering van OCMW Antwerpen en de VDAB elk individueel dossier mee tijdens hun opleidings- of arbeidstraject.  

Meld je aan als vrijwilliger!
  • Wil jij graag samenwonen met een jonge vluchteling en die mee op sleeptouw nemen?
  • Ben je op het moment van je aanmelding tussen de 20 en de 28 jaar oud?
  • En heb je een blanco strafblad?

Meld je dan aan via de website.

 

Meer informatie

curant@ocmw.antwerpen.be

www.cohousing-curant.be

 

Publicaties

Persbericht bekendmaking project 12 oktober 2016Nieuwsbericht 2 december 2016