1 Inleiding

 

1.1 Redenen van opmaak van het BPA

De diamantsector groeit vanuit een internationaal platform voor diamanthandel naar een meer gediversifieerde sector. De verticale integratie van de juwelensector en de diamantsector zal naar de toekomst een verbreding brengen in de economische activiteiten. Een toekomstige uitbreiding en herstructurering van de diamantwijk zal hierbij noodzakelijk zijn.

 

In het najaar 2002 werd de bouwblokstudie Pelikaanstraat opgemaakt voor de ontwikkeling van een aantal braakliggende percelen en leegstaande gebouwen in de Diamantwijk. Meer specifiek betreft het een aantal percelen vervat in faillissementen uit de jaren ’80-‘90. Door de ontwikkeling van de stationsomgeving als H.S.T.-locatie en het vervallen van het BPA nr.9 ontstond er een sterke speculatie op deze percelen. De verschillende ontwerpen met zeer hoge bebouwingsdichtheid deden de grondprijs stijgen, waardoor de effectieve ontwikkeling stagneerde.

 

Om de ontwikkeling van de Diamantwijk terug te initiëren werd er vanuit de stad een visie opgebouwd omtrent de site. Hiervoor werd er vanuit een overgang tussen twee contexten: nl. de hoge densiteit en functionele mix van de stationsomgeving en de lage densiteit van de woonwijk tussen de Pelikaanstraat en het Stadspark, gezocht naar een aantal kwalitatieve en rendabele invullingen voor de specifieke sites.

 

Dit BPA werd opgemaakt om verdere speculatie op de gronden te vermijden door het vastleggen van bouwenveloppen en andere randvoorwaarden.

 

1.2 Situering van het plangebied

(Bijlage 1: Uittreksel topografische kaart, gewestplan en stratenplan)

(Bijlage 2: Luchtfoto)

 

Het plangebied is gelegen in de 19de eeuwse gordel van de stad Antwerpen (district Antwerpen-Noord) tussen de Leien en het Centraal station.

Het BPA wordt afgebakend door de Pelikaanstraat (oosten), de Lange Kievitstraat (zuiden) en de Lange Herentalsestraat, Schupstraat, Hoveniersstraat, Rijfstraat en Vestingstraat (westen en noorden).

 [image]

 

1.3 Beschrijving van de bestaande toestand

De opbouw van de stationsomgeving kent, door de specifiek omliggende stedelijke structuur en de dubbelzijdige ontwikkeling van het station, een opbouw in een aantal functionele fragmenten: het statiekwartier als recreatieve uitgangsbuurt, de site van de Zoo van Antwerpen als toeristische aantrekkingspool, het noordelijke deel als een sterk gemengde woon – werk omgeving, de diamantwijk en de nieuwe ontwikkeling van de stationsomgeving Zuid als een gebied met hoge dichtheid voor personeels - en bezoekersintensieve activiteiten.

 

De diamantwijk als een van de fragmenten van de stationsomgeving heeft een 19e eeuwse structuur en wordt gekenmerkt door een bebouwing met hoge dichtheid en kantoorontwikkelingen in functie van de diamantsector.

 

De site zelf bestaat in het noordelijk deel uit grootschalige kantoorontwikkelingen. Het zuidelijk deel kent een invulling met woonbebouwing en handelszaken. De bebouwing in dit gedeelte is kleinschaliger en sluit aan bij het omliggende woonweefsel.

Centraal in de site ligt een groot braakliggend terrein. Een deel van dit terrein wordt gebruikt als parking.

In het zuidelijk gedeelte komen een aantal leegstaande panden voor.

 

[image][image] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [image]

 

 [image]

 

 [image]

 

 [image]

 

1.4 Administratieve inlichtingen

 

1.4.1 Datum van het Besluit van de Gemeenteraad houdende de voorlopige aanvaarding van het ontwerpplan.