8. Uitgangspunten

In de diverse beleidsdocumenten zijn voor het Provinciaal Groendomein Rivierenhof een aantal ontwikkelingsperspectieven geformuleerd, die in hetgeen volgt vertaald zijn in uitgangspunten die bepalend zijn voor de visievorming van het domein.

 

8.1 VANUIT DE STEDELIJKE OPEN RUIMTE

In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) wordt Antwerpen geselecteerd als grootstedelijk gebied en in het desbetreffende afbakeningsproces wordt het Rivierenhof aangeduid als onderdeel van de grootstedelijke open ruimte structuur.

Volgens het Ruimtelijk Structuurplan van de Provincie Antwerpen (RSPA) maakt het Rivierenhof deel uit van de hoofdruimte ‘Antwerpse fragmenten’ waar binnen een sterk verstedelijkt gebied aandacht wordt geschonken aan het vrijwaren van de kwetsbare en natuurlijk waardevolle gebieden. Binnen deze hoofdruimte is het Rivierenhof binnen het grootstedelijk gebied Antwerpen aangeduid als onderdeel van de groene vinger, de vallei van het Groot Schijn. Binnen een groene vinger zijn de hoofdfuncties natuur, recreatie, sportactiviteiten en land-en tuinbouw. De vallei van het Groot Schijn is geselecteerd als open ruimteverbinding en de waterloop het Groot Schijn als provinciale natuurverbinding.

In het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) maakt het Rivierenhof deel uit van de zachte ruggengraat met name het Schijnvalleipark.

 [image]

Uit bovenstaande ontwikkelingsperspectieven kan afgeleid worden dat het Rivierenhof zich situeert binnen een belangrijk open ruimtegebied dat in horizontale richting in het stedelijk gebied insnijdt. Structuurbepalend is hierbij het tracé van het Groot Schijn. Deze waterloop verdeelt het open ruimte landschap bovendien in het noordelijk bebost landschap en het zuidelijk open valleilandschap. De open ruimte vinger die horizontaal gericht is, verbindt een aantal radiale structuren waaronder de zachte ruggegraat rondom het stadscentrum en de gordel van groengebieden rondom het Rivierenhof. Het verbinden van de horizontale en radiale groenstructuren biedt een versterking van de open ruimte in het stedelijk weefsel.

Als onderdeel van deze open ruimte kan het Rivierenhof binnen de stedelijke omgeving een belangrijke versterkende rol vervullen. Landschappelijk wordt het Rivierenhof door de bewoners van Deurne-Noord ervaren als een beeldbepalend ‘groen’ gebied dat optimaal toegankelijk is. Belangrijk is dan ook dat deze landschappelijke functie alsdusdanig in het straatbeeld wordt geaccentueerd. Ten aanzien van Deurne-Zuid zorgt de weginfrastructuur voor een landschappelijke begrenzing met gebundelde toegangen. Dit maakt dat de kwetsbaarheid van het valleilandschap kan gerespecteerd blijven. In het westen is het voorzien van een verbinding met de zachte ruggegraat rondom het stadscentrum belangrijk.

Vanuit de rol van het Rivierenhof als onderdeel van een belangrijke open ruimte structuur kunnen volgende uitgangspunten vooropgesteld worden:

  • Het beheren van het domein als een groene long binnen het grootstedelijk gebied

  • Het behouden en kwalitatief verbeteren van natuurlijke en landschappelijke elementen in het park

  • Het nastreven van een optimale waterhuishouding in het park

 

 

8.2 VANUIT RECREATIE

Naast de functie als groene long heeft het Rivierenhof ook een belangrijke betekenis inzake recreatie.

In het RSPA wordt het Rivierenhof aanzien als een toeristisch-recreatief knooppunt binnen een gebied van primair toeristisch-recreatief belang. Een toeristisch-recreatief knooppunt betreft een aantrekkingsgebied met hoogdynamische infrastructuren van Vlaams of provinciaal niveau. Het domein Rivierenhof is bij de opmaak van het RSPA niet geselecteerd als toeristisch-recreatief knooppunt. Op 19 april 2006 legde de provincie de selectie van het Rivierenhof als bijkomend toeristisch-recreatief knooppunt vast. Bovendien is het stedelijk gebied Antwerpen geselecteerd als een gebied van primair toeristisch-recreatief belang. Binnen het samenwerkingsverband Regionaal Landschap de Voorkempen is naast het tegengaan van de versnippering van de bosstructuren ten noorden van Antwerpen het opzet het verhogen van de toegankelijkheid en de recreatieve waarde van de Voorkempen. Niet zozeer met als doel meer recreanten aan te trekken, maar wel om de bestaande recreantenstromen beter te geleiden en zo ecologisch kwetsbare gebieden te vrijwaren van een te hoge recreatiedruk. Door de ligging van het Rivierenhof aan de rand van de Voorkempen sluit het als domein perfect aan bij het gebied van de Voorkempen, dat gekenmerkt wordt door zijn talrijke kastelen en parken. Het Rivierenhof is om die reden geselecteerd als hoofdpoort en wordt beschouwd als de toegang vanuit het stad naar de Voorkempen.

Volgens het s-RSA is het Rivierenhof een strategische ruimte binnen de zachte ruggengraat waar eveneens tegemoet gekomen moet worden aan de recreatieve noden van de stedelingen.

 [image]

Ook inzake toerisme en recreatie vormt het Rivierenhof een onderdeel van een groter geheel. Belangrijk hierbij is de positionering van het Rivierenhof binnen het Regionaal Landschap de Voorkempen. Ook de aansluitingen binnen het Rivierenhof op de bovenlokale functionele en recreatieve fietspaden versterken deze functie.

 

 [image]

Op een lager schaalniveau kunnen ook op het vlak van ‘harde’ recreatie linken gelegd worden met de omgeving. Vanuit de structurerende open ruimte elementen wordt het noordelijke gedeelte, dat gesitueerd is langsheen de Parkweg en eveneens aansluit bij de stedelijke omgeving, aangeduid voor het concentreren van meer dynamische functies. Voor sportactiviteiten kunnen clusters gevormd worden op de uiteinden van deze Parkweg: één westwaarts ter hoogte van het stadscentrum en één oostwaarts ter hoogte van de sportcluster uit het RUP Ruggeveld-Silsburg.

Vanuit bovenstaande ontwikkelingsperspectieven kunnen volgende uitgangspunten inzake recreatie geformuleerd worden:

  • Het optimaliseren en reorganiseren van de recreatieve functie van het park

  • Het bundelen en optimaal benutten van infrastructuur

  • Het verbeteren van de toegankelijkheid tot het domein

 

8.3 VANUIT DE IDENTITEIT VAN HET PARK

Vanuit de identiteit van het Rivierenhof als publiek park binnen een stedelijke omgeving waarbinnen rust, ontspanning en erfgoed kenmerkend zijn, kunnen volgende uitgangspunten worden toegevoegd:

  • Het ordenen van het park en het streven naar een duidelijke structuur en ruimte-indeling voor elke 'gebruiker' van het park

  • Het beheren en uitbouwen van het park binnen de gepaste schaal als park met diverse functies binnen een stedelijke omgeving

  • Het respecteren en accentueren van het aanwezige historisch patrimonium

  • Het optimaliseren van de belevingswaarde van het park voor de diverse bezoekers

 

Binnen haar dagdagelijkse werking besteedt de provincie veel aandacht aan het toegankelijk maken van gebieden en gebouwen voor andersvaliden, aan het behoud van archeologische restanten en aan de noden en behoeften van kinderen en jongeren in parken. Ook bij de diverse projecten en studies voor het Rivierenhof dient rekening te worden gehouden met bovenvermelde aandachtspunten binnen de provinciale beleidsvoering.