8.1 VANUIT DE STEDELIJKE OPEN RUIMTE

In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) wordt Antwerpen geselecteerd als grootstedelijk gebied en in het desbetreffende afbakeningsproces wordt het Rivierenhof aangeduid als onderdeel van de grootstedelijke open ruimte structuur.

Volgens het Ruimtelijk Structuurplan van de Provincie Antwerpen (RSPA) maakt het Rivierenhof deel uit van de hoofdruimte ‘Antwerpse fragmenten’ waar binnen een sterk verstedelijkt gebied aandacht wordt geschonken aan het vrijwaren van de kwetsbare en natuurlijk waardevolle gebieden. Binnen deze hoofdruimte is het Rivierenhof binnen het grootstedelijk gebied Antwerpen aangeduid als onderdeel van de groene vinger, de vallei van het Groot Schijn. Binnen een groene vinger zijn de hoofdfuncties natuur, recreatie, sportactiviteiten en land-en tuinbouw. De vallei van het Groot Schijn is geselecteerd als open ruimteverbinding en de waterloop het Groot Schijn als provinciale natuurverbinding.

In het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) maakt het Rivierenhof deel uit van de zachte ruggengraat met name het Schijnvalleipark.

 [image]

Uit bovenstaande ontwikkelingsperspectieven kan afgeleid worden dat het Rivierenhof zich situeert binnen een belangrijk open ruimtegebied dat in horizontale richting in het stedelijk gebied insnijdt. Structuurbepalend is hierbij het tracé van het Groot Schijn. Deze waterloop verdeelt het open ruimte landschap bovendien in het noordelijk bebost landschap en het zuidelijk open valleilandschap. De open ruimte vinger die horizontaal gericht is, verbindt een aantal radiale structuren waaronder de zachte ruggegraat rondom het stadscentrum en de gordel van groengebieden rondom het Rivierenhof. Het verbinden van de horizontale en radiale groenstructuren biedt een versterking van de open ruimte in het stedelijk weefsel.

Als onderdeel van deze open ruimte kan het Rivierenhof binnen de stedelijke omgeving een belangrijke versterkende rol vervullen. Landschappelijk wordt het Rivierenhof door de bewoners van Deurne-Noord ervaren als een beeldbepalend ‘groen’ gebied dat optimaal toegankelijk is. Belangrijk is dan ook dat deze landschappelijke functie alsdusdanig in het straatbeeld wordt geaccentueerd. Ten aanzien van Deurne-Zuid zorgt de weginfrastructuur voor een landschappelijke begrenzing met gebundelde toegangen. Dit maakt dat de kwetsbaarheid van het valleilandschap kan gerespecteerd blijven. In het westen is het voorzien van een verbinding met de zachte ruggegraat rondom het stadscentrum belangrijk.

Vanuit de rol van het Rivierenhof als onderdeel van een belangrijke open ruimte structuur kunnen volgende uitgangspunten vooropgesteld worden:

  • Het beheren van het domein als een groene long binnen het grootstedelijk gebied

  • Het behouden en kwalitatief verbeteren van natuurlijke en landschappelijke elementen in het park

  • Het nastreven van een optimale waterhuishouding in het park