8.2 VANUIT RECREATIE

Naast de functie als groene long heeft het Rivierenhof ook een belangrijke betekenis inzake recreatie.

In het RSPA wordt het Rivierenhof aanzien als een toeristisch-recreatief knooppunt binnen een gebied van primair toeristisch-recreatief belang. Een toeristisch-recreatief knooppunt betreft een aantrekkingsgebied met hoogdynamische infrastructuren van Vlaams of provinciaal niveau. Het domein Rivierenhof is bij de opmaak van het RSPA niet geselecteerd als toeristisch-recreatief knooppunt. Op 19 april 2006 legde de provincie de selectie van het Rivierenhof als bijkomend toeristisch-recreatief knooppunt vast. Bovendien is het stedelijk gebied Antwerpen geselecteerd als een gebied van primair toeristisch-recreatief belang. Binnen het samenwerkingsverband Regionaal Landschap de Voorkempen is naast het tegengaan van de versnippering van de bosstructuren ten noorden van Antwerpen het opzet het verhogen van de toegankelijkheid en de recreatieve waarde van de Voorkempen. Niet zozeer met als doel meer recreanten aan te trekken, maar wel om de bestaande recreantenstromen beter te geleiden en zo ecologisch kwetsbare gebieden te vrijwaren van een te hoge recreatiedruk. Door de ligging van het Rivierenhof aan de rand van de Voorkempen sluit het als domein perfect aan bij het gebied van de Voorkempen, dat gekenmerkt wordt door zijn talrijke kastelen en parken. Het Rivierenhof is om die reden geselecteerd als hoofdpoort en wordt beschouwd als de toegang vanuit het stad naar de Voorkempen.

Volgens het s-RSA is het Rivierenhof een strategische ruimte binnen de zachte ruggengraat waar eveneens tegemoet gekomen moet worden aan de recreatieve noden van de stedelingen.

 [image]

Ook inzake toerisme en recreatie vormt het Rivierenhof een onderdeel van een groter geheel. Belangrijk hierbij is de positionering van het Rivierenhof binnen het Regionaal Landschap de Voorkempen. Ook de aansluitingen binnen het Rivierenhof op de bovenlokale functionele en recreatieve fietspaden versterken deze functie.

 

 [image]

Op een lager schaalniveau kunnen ook op het vlak van ‘harde’ recreatie linken gelegd worden met de omgeving. Vanuit de structurerende open ruimte elementen wordt het noordelijke gedeelte, dat gesitueerd is langsheen de Parkweg en eveneens aansluit bij de stedelijke omgeving, aangeduid voor het concentreren van meer dynamische functies. Voor sportactiviteiten kunnen clusters gevormd worden op de uiteinden van deze Parkweg: één westwaarts ter hoogte van het stadscentrum en één oostwaarts ter hoogte van de sportcluster uit het RUP Ruggeveld-Silsburg.

Vanuit bovenstaande ontwikkelingsperspectieven kunnen volgende uitgangspunten inzake recreatie geformuleerd worden:

  • Het optimaliseren en reorganiseren van de recreatieve functie van het park

  • Het bundelen en optimaal benutten van infrastructuur

  • Het verbeteren van de toegankelijkheid tot het domein