6.1 Verordenende plannen

 

6.1.1 Gewestplan

Het plangebied wordt gesitueerd binnen het gewestplan ‘Antwerpen’ (KB 03/10/1979). Binnen het plangebied worden volgende bestemmingen gesitueerd volgens gewestplan:

  • gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s

  • woongebied waar bijzondere voorschriften betreffende de hoogte van gebouwen gelden (bruinomrand + Romeins cijfer III)

 [image]

Figuur: Gewestplan

6.1.2 Gewestelijk RUP Oosterweelverbinding (M.B. juni 2006)

Het project Oosterweelverbinding omvat het sluiten van de kleine ring R1 aan de noordzijde van de stad Antwerpen ter hoogte van Oosterweel dmv een bijkomende tunnelverbinding tussen Linker- en Rechterschelde-oever. In onderstaande figuren wordt een beeld gegeven van de geplande nieuwe verbinding en het bestemmingsplan van het gewestelijk RUP Oosterweelverbinding in de buurt van het plangebied Katwilgweg.

 [image]

Knoop E34 West en Knoop E17 (zie figuur hierboven) worden gerealiseerd voor de uitwisseling van het verkeer tussen E17/E34/Oosterweel/R1 in alle richtingen.

Op de E34 wordt een compact en volwaardig aansluitingscomplex aangelegd ter hoogte van de Canadastraat. Er wordt een aansluiting voorzien op de nieuwe parallelweg. Op deze manier worden Zwijndrecht en Linkeroever ontsloten. De aansluiting van de parallelweg op de E17 wordt in twee richtingen gesplitst. Richting Kennedytunnel wordt een aansluiting voorzien in knoop E17. De aansluiting richting Gent wordt voorzien aan de Pastoor Coplaan. De Blancefloerlaan sluit aan op de parallelweg.

In het kader van de Oosterweelverbinding geeft de BAM aan dat een snelfietsroute langs de spoorlijn richting Burcht mogelijk is. Bij een eventuele realisatie van deze snelfietsroute ontstaat hierdoor een doorlopende oost-west-fietsas die de Galgenweellaan verbindt langs de oevers van het Galgenweel over het terrein Regatta met de Blancefloerlaan enerzijds en via de bestaande tunnel met de snelfietsroute richting Burcht anderzijds.

In het kader van de Oosterweelverbinding is het gebied van de Middenvijver, gesitueerd ten noorden van de Blancefloerlaan en ten oosten van de verbindingsweg E17-E34 (de geplande ring) heringericht.

6.1.3 Gewestelijk RUP afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Het plangebied vormt onderdeel van het grootstedelijk gebied Antwerpen. Het beleid in stedelijke gebieden is gericht op het voorzien van een kwantitatief, kwalitatief en voldoende divers aanbod aan woningen en aan ruimte voor economische activiteiten. Daarbij zijn verdichting en het intensief gebruiken van de beschikbare ruimte belangrijke uitgangspunten. Bij het woongebied is er een streefdichtheid van minimum 25 woningen per hectare binnen het stedelijk gebied.

De grootstedelijke gebieden met hun taakstellingen worden door het Vlaams gewest afgebakend in ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het openbaar onderzoek van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen is intussen afgelopen.

Er werd geen suggestie gedaan om het projectgebied als gewestelijk RUP op te nemen in het afbakeningsplan.

6.1.4 BPA Galgenweel-Borgerweert

Kenmerken van het BPA

Het BPA Galgenweel-Borgerweert (MB 2 mei 2007) legt gedetailleerde bestemmingen op aan de gebieden ten westen en ten zuiden van het plangebied dat onderwerp vormt van het RUP Galgenweel Oost. Het betreft een zone van ongeveer 35ha, die begrensd wordt door de Blancefloerlaan, de KMO-zone, het Galgenweel en de afrit van de E17 (de toekomstige verlengde Groene Singel). Het gebied is volgens het gewestplan bestemd als stedelijk ontwikkelingsgebied. Dit impliceert de opmaak van een BPA om de ontwikkeling van het gebied daadwerkelijk te kunnen realiseren. Dit BPA staat in de volksmond vooral gekend als Prestibel.

Het BPA Galgenweel-Borgerweert voorziet een gemengd stedelijk programma met klemtoon op wonen, aangevuld met andere functies waaronder kantoren, voorzieningen, recreatie en groen. De bebouwing wordt geconcentreerd langs de Blancefloerlaan waardoor er een grootschalig openruimtegebied (park) ontstaat aansluitend op de Galgenweelvijver.

 

 

Inplantingsmogelijkheden voor woningen op de Regattasite

 [image]

Inzake woningtypes wordt een onderscheid gemaakt tussen grondgebonden woningen (25% van het totale aanbod) en appartementen (waarbij minstens 15% gestapelde woningen voor grote gezinnen) waarbij ernaar wordt gestreefd om betaalbare woningen aan te bieden aan jonge tweeverdieners, al dan niet met kinderen. Het streefcijfer voor de volledige Regattasite bedraagt 1.200 woningen.

Inplantingsmogelijkheden voor kantoren op de Regattasite

 [image]

Langs de toekomstige Groene Singel wordt een stedelijke band geconcipieerd waarin maximaal 40.000m² multi-tenant kantoren gerealiseerd worden. Daarnaast kunnen in functie van de behoefte van concrete eindgebruikers, een beperkt aantal kleinere kantoren (max. 1.500m² per kantoor) gerealiseerd worden, te verweven in de woonwijk (maximaal 10.000m²) en in de rand Blancefloerlaan (maximaal 5.000m²).

Inplantingsmogelijkheden voor handel op de Regattasite

 [image]

Ter ondersteuning van de voorziene stedelijke functies kan een behoorlijk aandeel handel gerealiseerd worden op Regatta. De handelsfuncties in het plangebied moeten complementair zijn aan het aanbod rond het Van Eedenplein en aan het handelscentrum op de Rechteroever. Langs de Blancefloerlaan en de toekomstige Groene Singel worden grotere handelsruimten toegelaten. In de centrale wijk zijn enkel buurtondersteunende functies mogelijk.

Ontsluiting van de Regattasite

 [image]

De Regattasite wordt ontsloten naar de Blancefloerlaan. Er is een aanvullende aansluiting op de Edmond de Coussemakerstraat om de Regattasite met de onmiddellijke omgeving te verbinden, evenwel zonder dit als wijkontsluiting te gebruiken.

 

 

 

Inplantingsmogelijkheden voor recreatie op de Regattasite

 [image]

Een essentiële component van de Regattasite is de realisatie van het Galgenweelpark, aansluitend op de Galgenweelvijver. Door de realisatie van dit park wordt de Galgenweelvijver gevrijwaard van bijkomende windhinder die het zeilen onmogelijk maakt. Het BPA consolideert daarmee de zeilrecreatie op het Galgenweel. Aanvullend wordt het insteekdok in het BPA als waterzone bestemd zodat het water zowel landschappelijk als in functie van watergebonden recreatie tot in het plangebied wordt gebracht.

De zone aansluitend op de bestaande sporthal wordt gereserveerd voor sportfaciliteiten en gemeenschapsvoorzieningen. Op deze manier wordt het Galgenweelpark gevrijwaard van “harde recreatievoorzieningen”. Ten slotte wordt, conform de bepalingen van het gewestplan, een gedeelte van het plangebied gereserveerd voor (indoor) recreatie. Hiervoor wordt de zone ten westen van het insteekdok aangeduid. Voor de invulling van dit gebied wordt gemikt op een recreatiefaciliteit op niveau van het stedelijk gebied zoals een waterthemacomplex.

 [image]

Figuur: Grafisch plan BPA Galgenweel-Borgerweert

Relevante elementen uit het BPA Galgenweel-Borgerweert voor het RUP Galgenweel Oost

Volgende elementen worden als relevant beschouwd voor RUP Galgenweel Oost. Het betreffen zowel algemene bepalingen die voor het volledige plangebied BPA Galgenweel-Borgerweert gelden als specifieke bepalingen voor de 'centrale woonwijk', de 'parkrand' en de zone 'Rand Combori' die aansluiten op het plangebied RUP Galgenweel Oost.

Wonen

Het BPA streeft naar een stedelijke bebouwingsdichtheid, maar de dichtheid is ondergeschikt aan het streven naar ruimtelijke kwaliteit.

Het woonprogramma wil de stadsvlucht inperken en de sociale differentiatie op Linkeroever bevorderen. Dit kan door de realisatie van een aanzienlijk aandeel compact, betaalbare woningen waarvan een groot gedeelte zich richt op gezinnen met kinderen én met een modaal inkomen. Daarom wordt gesteld in de stedenbouwkundige voorschriften dat:

  • minstens 25 procent van de minimaal 1.200 te realiseren woningen een grondgebonden woning moet zijn met een netto vloeroppervlakte van 100m², drie slaapkamers en een private tuin van minimaal 50m²;

  • minstens 15 procent van de minimaal 1.200 te realiseren woningen een gestapelde woning moet zijn met een nettovloeroppervlakte van 100m², drie slaapkamers en een private buitenruimte van minimaal 20m² waarvan minimaal 8m² een individuele private buitenruimte betreft aansluitend op de woning. De overige 12m² mogen toegevoegd worden aan de collectieve private buitenruimte.

Architecturale uitwerking van de gebouwen

Met betrekking tot de architecturale uitwerking wordt volgende inrichtingsprincipes opgelegd:

  • een maximale bouwhoogte alsook het maximale aantal bouwlagen. Boven de kroonlijst kan onder bepaalde voorwaarden nog een bouwlaag gecreëerd worden binnen een gabarit dat onder een hoek van 45° terugwijkt ten opzichte van het gevelvlak;

  • de nok ligt maximaal 5,00 meter boven de kroonlijst;

  • de dakvorm is vrij;

  • de architecturale uitwerking kent een leesbare, horizontale geleding.

Welstand van de gebouwen

Er wordt een grote vrijheid in architecturale uitwerking toegestaan omdat de nieuwe ontwikkeling slechts in zeer beperkte mate aansluit op de bestaande bebouwde context. Deze vrijheid is wenselijk om evoluerende inzichten en behoeften mbt kwaliteitsvolle architectuur te kunnen toepassen op de Regattasite

Het BPA stapt ook af van de gangbare regels binnen de stad Antwerpen mbt esthetische samenhang en harmonie omdat de praktijk vaak heeft uitgewezen dat dit concept in het algemeen geen sturende invloed heeft gehad op de belevingswaarde van de stedelijke omgeving.

Zone voor wonen W (bestemmingszone “Wijk”)

Deze bestemmingszone vormt het hart van het plangebied waarin een eerder kleinschalige stedenbouwkundige structuur het uitgangspunt is. Deze bestemmingszone leunt qua programma en stedenbouwkundige karakter het meest aan bij de woonwijk rond de Edmond De Coussemakersstraat. De volgende verordenende voorschriften worden gesteld:

  • vrijstaande grondgebonden woningen worden niet toegelaten;

  • de V/T-index van de bestemmingszone bedraagt minimaal 0,90 en maximaal 0,95;

  • de V/T-index van elke deelzone afzonderlijk bedraagt minimaal 0,85 en maximaal 1,00;

  • de minimale woningdichtheid bedraagt 40 wo/ha;

  • de bouwhoogte bedraagt maximaal 4 bouwlagen of 16,5 meter. Afstandsregels moeten de privacy en bezonning van elke woning garanderen.

Zone voor wonen en groen W/GRb (bestemmingszone 'Parkrand Oost')

Als overgang van het park naar de bebouwing in het plangebied en in de woonwijk rond de Edmond de Coussemakerstraat wordt een 'parkrand' voorzien. Het is deze 'parkrand' die aansluiting vindt bij het plangebied van het RUP ‘Galgenweel Oost’. De parkrand wordt uitgebouwd als woongebied met uitzicht over het Galgenweelpark. Omwille van de bebouwing in de bestaande woonwijk rond de Edmond de Coussemakerstraat wordt de V/T-index in deze parkrand lager gelegd dan in de andere gebieden van de Regattasite. De bouwhoogte in deze zone bedraagt minstens 12 meter en varieert tussen maximaal 6 tot 8 bouwlagen.

In beperkte mate kunnen in deze zone ook niet-woonfuncties worden ingeplant die inspelen op de nabijheid van het Galgenweelpark zoals handel, horeca, … In totaal nemen deze functies maximaal 1.000m² vloeroppervlakte in beslag. Er worden beperkingen naar bouwhoogte opgelegd in de 'parkrand' om geen hinder voor het zeilen op de vijver Galgenweel te veroorzaken.

Zone voor recreatie en gemeenschapsvoorzieningen R/GM (bestemmingszone 'Rand Combori')

De zone functioneert als buffer tussen de centrale woonwijk en het bedrijfsgebouw Combori. De bestemmingszone komt in aanmerking voor de inplanting van publieke voorzieningen door zijn ligging tussen de centrale woonwijk, de Blancefloerlaan en dankzij de nabijheid van de tramhalte.

Het publieke programma mag evenwel niet de woonkwaliteit van het plangebied in gedrang brengen, noch de realisatie van andere bestemmingszones bemoeilijken door een concurrentieel programma aan te bieden. Het programma moet daarom ondersteunen zijn aan de functies in het plangebied en mag het niveau van Linkeroever niet overstijgen.

Op lange termijn moet de bestemmingszone de link kunnen leggen tussen het plangebied en eventuele nieuwe ontwikkelingen op en rond de Comborisite. Onder andere volgende verordenende voorschriften worden gesteld:

  • De V/T–index van zowel de hele bestemmingzone als van elke deelzone afzonderlijk, is maximaal 1,0.

  • Maximaal 65% van de deelzone R/GM1 en 40% van de deelzone R/GM2 mag bebouwd worden.

  • De bouwhoogte bedraagt maximaal 6 bouwlagen of 23,5 meter. De bouwhoogte langs de Blancefloerlaan bedraagt minstens 12 meter.

  • Er mag slechts in 1 orde gebouwd worden t.o.v. de aangrenzende hoofdas.

  • De rooilijn langs de Blancefloerlaan geldt als verplichte bouwlijn in de deelzone R/GM1. Elke nieuwbouw langs de Blancefloerlaan moet minstens met de helft van de totale gevellengte langs de Blancefloerlaan op de rooilijn staan.

  • Maximaal 75% van de onbebouwde ruimte in deelzone R/GM1 en 50% in deelzone R/GM2 mag verhard worden.

  • Maximaal 10% van de onbebouwde ruimte in deelzone R/GM1 en 50% in deelzone R/GM2 mag afgesloten worden.

  • Alle parkings worden rechtstreeks ontsloten via de hoofdas, de Blancefloerlaan of de verbindingsstraat.

  • Het vereist aantal parkings voor de functies gelegen binnen de bestemmingszone, wordt volledig gerealiseerd binnen de grenzen van de bestemmingszone.

  • Bovengrondse parkings mogen maximaal 1/3 van de breedte van de bestemmingszone in beslag nemen.

Handel

In het hart van de wijk van de Regattasite zijn buurtondersteunende handelsfuncties mogelijk: bakker, kapsalon, café, … Om te voorkomen dat te grote handelsfuncties in de wijk terechtkomen wordt de bovengrens voor de vloeroppervlakte hier bepaald op de grens van de sociaal-economische vergunning m.n. max. 400m² netto handelsoppervlakte. Het uitgangspunt is dat handel in principe op gebouwniveau moet verweven worden met de andere programma’s (in het geval van Regatta met wonen en kantoren). Vrijstaande winkelvolumes zijn niet wenselijk. Meestal wordt een verplichte bovenbouw opgelegd. Voor zover de handel wordt toegelaten is deze functie slechts mogelijk in nevenbestemming.

Gemeenschapsvoorzieningen

In enkele andere zones zijn gemeenschapsvoorzieningen in nevenbestemming mogelijk. Concreet wordt hier gedacht aan een kinderkribbe, een school, …

In het BPA Borgerweert-Galgenweel wordt veel belang gehecht aan open ruimte op wijkniveau in functie van intensief gebruik (sport en spel, sociaal leven, …). Het BPA legt voorschriften op om de omvang, de publieke toegankelijkheid, het verblijfskarakter en (waar relevant) het groene karakter te garanderen.

Er wordt tevens veel aandacht besteed aan de buffering, de infiltratie, de filtering en het hergebruik van hemelwater.

Publieke ruimte

De hoofdstructuur van de publieke ruimte wordt gevormd door vier noord-zuid georiënteerde hoofdassen. Ze zorgen voor rechtstreekse aansluiting van het plangebied op de Blancefloerlaan. Twee oost-west verbindingstraten verbinden de hoofdassen tot een logisch netwerk. De meest oostelijk gelegen hoofdas wordt verbonden met de Edmond de Coussemakerstraat. De meest westelijk gelegen hoofdas wordt verbonden met de toekomstige Groene Singel. De andere straten worden gedefinieerd als woonstraten; zij hebben geen verbindende of wijkontsluitende functie.

Er worden drie wijkpleinen gedefinieerd:

  • twee wijkpleinen zijn gelegen langs een centrale hoofdas;

  • één wijkplein is gelegen tussen de centrale woonwijk en de grootschalige recreatievoorzieningen aan de rand van het insteekdok.

Het BPA voorziet tenslotte diverse publieke doorsteken voor zacht verkeer. De concrete inplanting en inrichting hangt af van de inrichting van een deelzone. Het BPA legt deze doorsteken slechts in grote lijnen vast. De noodzakelijke doorsteken worden verplicht opgelegd. Het tracé is meestal (binnen zekere marges) vrij te kiezen. Over het algemeen worden ook randvoorwaarden opgelegd aan de inrichting van deze doorsteken.

In het binnengebied van een bouwblok wordt een “woonhof” gerealiseerd. Dergelijk woonhof kan een publiek of een privaat karakter hebben. In het BPA Galgenweel-Borgerweert worden deze dus niet beschouwd als een noodzakelijk deel van de openbare wegenis.