1 INLEIDING

 

1.1 Aanleiding

In 2012 werd door de stad Antwerpen op vraag van het district Berchem en de sportdienst een ontwikkelingskader opgemaakt voor het sport- en recreatiegebied het Rooi. Een aantal concrete vragen en projecten maakten het noodzakelijk om een ruimtelijk kader op te stellen voor het gebied: de bouw van een nieuwe sporthal, de overkapping van enkele tennisvelden, de aanleg van nieuwe korfbalvelden en de vernieuwing van de stedelijke voetbalinfrastructuur die gebruikt wordt door Berchem Sport.

Ondertussen zijn de nieuwe sporthal, de overdekte tennishal en de korfbalinfrastructuur gerealiseerd.

 

Voor de vernieuwing van het voetbalstadion en de infrastructuur van de jeugdwerking werd door de stad in juni 2015 een planproces opgestart. Om de vernieuwing te kunnen financieren onderzoekt de stad de mogelijkheden om samen met de private markt een project te realiseren en zo het gehele sportpark het Rooi te kunnen voltooien; het vernieuwde voetbalstadion vormt immers het sluitstuk van het sportpark. Met een gepaste inrichting dient tegelijkertijd de toegankelijkheid tot het sportpark verhoogd te worden en de zichtbaarheid vanuit de omgeving gewaarborgd te worden.

Het voorstel tot combinatie van nieuwe voetbalinfrastructuur met commerciële en gemeenschapsvoorzieningen biedt tevens een antwoord op tekorten in voorzieningen op wijkniveau, aangetoond in een omgevingsanalyse uitgevoerd door de stad. In deze studie werden onder andere een supermarkt, assistentiewoningen, een dienstencentrum en jeugdwerking aangeduid als tekorten op voorzieningenniveau.

 

De huidige bestemming van het sportpark wordt vastgelegd in het gewestplan en is vandaag gebied voor dagrecreatie. Voor de uitvoerbaarheid van een gemengde ontwikkeling is het noodzakelijk om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op te maken die de verschillende bestemmingen toelaat. Parallel met het planproces worden een parkeeronderzoek en een mobiliteitseffectenrapport (MOBER) opgemaakt, die mede invulling zullen geven aan het RUP.

 

In het plangebied zijn twee RUP’s van kracht op perceelsniveau: voor het tankstation Q8 en het congrescentrum ALM. Beide zullen mee opgenomen in voorliggend RUP.

 

 

1.2 Situering en afbakening van het plangebied

Het plangebied ligt in het district Berchem, niet ver van de gemeentegrens met Mortsel. Het is een gebied gelegen nabij enkele grote lijninfrastructuren: de ring rond Antwerpen, de spoorweg en de Grote Steenweg, N1.

 [image]

Luchtfoto met situering plangebied RUP het Rooi (bron kaart: Open Street Map)

 

 

Het plangebied wordt omsloten door in het noorden de Berchemstadionstraat, in het oosten de Roderveldlaan, in het westen de Filip Williotstraat en in het zuiden de Herman Vosstraat met aansluitend de Wandelweg.

Het plangebied maakt onderdeel uit van de wijk het Rooi. Ter hoogte van de Berchemstadionstraat begint de wijk de ‘Veldekens’, een gebied dat de laatste jaren werd ontwikkeld met woningen en kantoren. Ten zuiden van het plangebied liggen enkele woonblokken, daterend uit de jaren ‘70 aansluitend aan de Fruithoflaan. Ten westen van het gebied ligt een woonwijk. De oostelijke grens wordt mede gevormd door de spoorweg.

 [image]

Luchtfoto met situering plangebied RUP het Rooi

 

 

1.3 Relatie met het Strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (S-RSA)

Het RUP wordt opgemaakt in uitvoering van het s-RSA en moet het generiek beleid van het s-RSA mee operationaliseren. De relatie met de doelstellingen van het generiek beleid en de doorwerking hiervan in het RUP en de randvoorwaarden vanuit het actief beleid van het s-RSA zijn beschreven in de planningscontext (in bijlage).