2 ONTWIKKELINGSVISIE

 

2.1 Ambitie

In het ontwikkelingskader het Rooi uit 2012 zijn 3 doelstellingen voorgesteld:

  • het verbeteren van de bereikbaarheid

  • het creëren van duidelijke toegangen

  • het verbeteren van de openheid en het parkkarakter van het gebied

Een belangrijke kwaliteit van het sportpark is het open parkkarakter. Tussen de verschillende sportinfrastructuren bevindt zich een padennetwerk dat door sporters en omwonenden gebruikt wordt om zich te verplaatsen en te vertoeven. Daar tegenover staat dat het sportpark van zijn omgeving wordt afgeschermd door een gesloten schil van veelal achterkanten van gebouwen. De vernieuwing van het stadion en de voetbalinfrastructuur van de jeugdwerking geeft de mogelijkheid om het geheel te herbekijken zowel ruimtelijk als functioneel. Op deze manier kan het sportpark het Rooi beter geïntegreerd worden in de omgeving en krijgt het een nieuw ‘gezicht’.

Daarbij worden volgende ambities vooropgesteld:

  • Van restruimte naar meer verblijfsruimte: de herinrichting van het stadion met de bijhorende infrastructuur moet aanleiding geven tot het realiseren van meer verblijfsruimte en informele recreatieve plekken.

  • Verbeteren van de toegankelijkheid en de zichtbaarheid van het stadion en het sportpark: het sportpark moet meer zichtbaar zijn vanuit de omgeving. Vooral het parkachtig karakter dient geaccentueerd te worden binnen de ruimere omgeving.

  • Medegebruik stimuleren van bestaande en nieuwe infrastructuur door de verschillende gebruikers van de sport- en jeugdwerking, van evenementen en van de parkfunctie.

  • Aan de randen wordt, binnen de bestaande bebouwde strook, een gemengde ontwikkeling geambieerd: naast een recreatieve functie worden ook meer buurtondersteunende functies toegestaan die de levendigheid van de omgeving verhogen en compatibel zijn met de recreatieve functie.

 

 

2.2 Ruimtelijke principes

Om de ambities op niveau van het gehele sportpark Het Rooi waar te maken wordt voor de opmaak van het RUP uitgegaan van 3 ruimtelijke principes.

2.2.1 Bundeling van de bebouwing in de strip langsheen de Berchemstadionstraat

Het plangebied karakteriseert zich vandaag met opeenvolgende bebouwing of een ‘strip’ langsheen de Berchemstadionstraat. De nieuwe bebouwing, te realiseren in de gemengde ontwikkeling, wil deze strip verder afwerken en een tegenwand vormen ten overstaan van de overzijde van de Berchemstadionstraat en de ontwikkeling van de Veldekens. Bij de nieuwe bebouwing is het creëren van een aanzicht voor het park een aandachtspunt.

 

 [image]

 

Ruimtelijk principe: bundeling van de bebouwing in de strip

 

 

 

2.2.2 Versterken van de parkstructuur

Infrastructuren die zich niet in de strip bevinden, schrijven zich in in het landschap van het sportpark en zijn hier functioneel mee verbonden. Het behoud van de open structuur van het park staat immers voorop. Naast de bestaande sportvelden maakt ook het nieuwe voetbalstadion met zijn infrastructuur voor de jeugdwerking deel uit van de parkstructuur en nodigt deze uit tot medegebruik. Een weloverwogen inplanting en benadering van deze functies moet meer verblijfsruimte en informele publieke ruimte opleveren in het sportpark en zo de parkstructuur versterken en zichtbaar maken.

 

 [image]

 

Ruimtelijk principe: versterken van de parkstructuur

 

 

2.2.3 Verbeteren van de relaties met de omgeving

Zichtrelaties en toegangen vanaf de straatkant tot in het sportpark zijn vandaag beperkt. De formele hoofdingang situeert zich tussen de twee sporthallen in de Berchemstadionstraat. Meer duidelijke toegangen en zichtassen zullen het parkachtige karakter van het gebied vergroten en de relaties met de omgeving verbeteren. Twee bijkomende toegangen langsheen de Berchemstadionstraat en de Roderveldlaan bedienen het stadion en moeten het sportpark in zijn geheel beter toegankelijk maken.

 

 [image]

 

Ruimtelijk principe: verbeteren van de relaties met de omgeving

 

 

2.3 Programma vernieuwing stadion en jeugdwerking

Voor de vernieuwing van het voetbalstadion en de infrastructuur van de jeugdwerking werd door de stad een planproces opgestart. Om de vernieuwing te kunnen financieren wordt de mogelijkheid onderzocht om samen met de private markt een project te realiseren.

Dit onderzoek resulteerde in een richtinggevend programma voor de strip en het park.

In de strip wordt als toekomstig programma onderzocht om een gemengde ontwikkeling te realiseren. Ter hoogte van het voetbalstadion wordt binnen de strip een ontwikkeling gepland met een 200-tal woonentiteiten (waaronder assistentiewoningen en appartementen), een dienstencentrum, een fitness en handelszaken die ondersteunend zijn aan de omgeving. Binnen de geplande bebouwing zal een inpandige parking worden voorzien om de parkeerbehoeften op te vangen van de nieuwe functies in de strip en eventueel in gedeeld gebruik van de activiteiten van het sportpark. voetnoot 1

In het park wordt gezien de slechte staat van het voetbalstadion en de bijhorende infrastructuur in het planproces een volledige vernieuwing van deze infrastructuur mogelijk gemaakt:

  • Stadion: het bestaande stadion geeft vandaag plaats aan 13607 toeschouwers waarvan 3460 overdekte staanplaatsen, 2687 overdekte zitplaatsen en 7460 staanplaatsen. In eerste fase dient een tribune te worden gerealiseerd op maat van een voetbalclub van 3e klasse, maar er moet rekening worden gehouden met een mogelijke doorgroei naar klasse 1B, conform de eisen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (tribune met 4.000 plaatsen, waarvan minimum 1.500 zitplaatsen). Er wordt ruimtelijk wel rekening gehouden met een 3e fase met een doorgroei naar 8.000 plaatsen.

  • De ondersteunende bestaande infrastructuur voor het stadion en de buiten sportvelden (voetbal, basket, atletiek) wordt vernieuwd: club- en spelersgebouw (kleedkamers, kantoren, commandopost, ticketverkoop, stewardlokaal), horeca voorzieningen (Het chalet en de Senaat), jeugdwerking (kleedkamers, cafetaria, bergingen, sanitair, drankenuitgifte, ticketverkoop).

  • Voor de jeugdverenigingen die naast het voetbalstadion gehuisvest zijn, wordt uitgegaan van het principe dat de infrastructuur er niet mag op achteruit gaan. Bij voorkeur worden de nieuwe lokalen geïntegreerd in de tribune van het voetbalstadion.

 

 

 

 

2.4 Ontwerpend onderzoek

Ter onderbouwing van de afbakening en de krachtlijnen van het RUP heeft het team ontwerpend onderzoek van de stad Antwerpen een aantal varianten onderzocht.

Het betreft geen masterplan. Na de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan zal er een marktbevraging gebeuren voor de vernieuwing van het stadion, de infrastructuur van de jeugdwerking en de jeugdverenigingen waarbij een masterplan zal opgesteld worden.

Aan de hand van verschillende scenario’s werd de site ontwerpmatig afgetoetst waarbij de locatie van het stadion, de bijhorende infrastructuur en de gemengde ontwikkeling in de strip variëren:

 [image]

 [image]

0. behouden van het veld

1. opschuiven van het veld naar de Roderveldlaan

 [image]

 [image]

2. opschuiven van het veld naar de Fruithoflaan

3. positioneren van het veld ten opzicht van de orthogonale padenstructuur

 [image]

 

4. alternatief positioneren van het veld ten opzichte van de orthogonale padenstructuur

 

Uit deze eerste aftasting van de mogelijkheden van de site werden volgende conclusies genomen ten aanzien van de vooropgestelde ambities:

  • Het verplaatsen en heroriënteren van het voetbalveld van het bestaande stadion levert geen tot weinig extra kwalitatieve verblijfsruimte op.

  • Om medegebruik maximaal te stimuleren is het belangrijk om de infrastructuur voor de jeugdwerking centraal in het sportpark te realiseren in de nabijheid van de andere sportvelden.

  • In de strip, aan de Berchemstadionstraat kunnen functies en woningen ingeplant worden in een gebouwencluster van circa 20m hoog, naar analogie met de ontwikkeling van de Veldekens.

 

 [image]

 [image]

Referentiebeeld landschappelijke inpassing voetbalstadion: Le Grande Stade, Fontainebleau

Referentiebeeld landschappelijke inpassing voetbalstadion: Sportcomplex Zoudenbalch, Utrecht

 

 

Vanuit dit traject is er verder onderzocht wat de opportuniteiten zijn bij behoud van het voetbalveld van het stadion op zijn huidige positie. Het behoud van het veld heeft bovendien omwille van operationele redenen (mogelijkheid tot gebruik van het veld tijdens de werken) en financiële redenen (het veld werd onlangs vernieuwd en voorzien van nieuwe drainage, besproeiing en verlichting) de voorkeur binnen het planproces.

Buiten het voetbalveld wordt alle bestaande infrastructuur volledig vervangen en aangepast aan de huidige noden en behoeftes. Er wordt gestreefd naar een clustering van activiteiten tussen de voetbalclub en de functies in de onmiddellijke omgeving. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht voor een groeiscenario voor het stadion en om zo de totale capaciteit eventueel gefaseerd te ontwikkelen.

Scenario 1: strip 16.000m², stadion 4.000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

In dit scenario wordt het gehele programma in 1 ontwikkeling gerealiseerd met een stadion met capaciteit voor 4.000 toeschouwers. Centraal in het sportpark wordt de hoofdtribune opgetrokken waarbij de infrastructuur van het stadion en de jeugdwerking wordt geïntegreerd en de potentie heeft om het nieuwe ‘kloppende hart’ van het sportpark te worden.

Langsheen de Roderveldlaan komt een tweede tribune, voorbehouden voor de supporters van de bezoekersploeg, waar de lokalen van de jeugdverenigingen kunnen in opgenomen worden. Het stadion krijgt een nieuw gezicht langsheen de Roderveldlaan en het sportpark heeft een nieuwe toegang die ruimtelijk duidelijk zichtbaar wordt.

De strip biedt de mogelijkheid om enerzijds een pleinfunctie op te nemen als entree voor het stadion en het sportpark. Anderzijds biedt het de mogelijkheid om een gemengde ontwikkeling te realiseren van circa 16.000m².

 [image]

 

 [image]

Scenario 1

Scenario 2: Strip 19.000m², stadion 4.000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

Binnen het ruimtelijk concept van de strip kan het tankstation, gelegen op de hoek van de Berchemstadionstraat en de Roderveldlaan, geïntegreerd worden. Rekening houdende met de richtlijnen van tankstations kan het aanleunende programma (shop, mini supermarkt) geïntegreerd worden in de gemengde ontwikkeling in de strip. In het ontwerpend onderzoek betekent dit een toename van de ontwikkelbare oppervlakte tot circa 19.000m² vloeroppervlakte.

 [image]

 

 [image]

Scenario 2

 

Scenario 3: Strip 16.000m², stadion 3.000 plaatsen, scouts blijft in bestaande toestand

In dit scenario wordt de tribune langsheen de Roderveldlaan in een latere fase gebouwd. Om het stadiongevoel ook in deze fase te bekomen, wordt aan deze zijde een kleinere staantribune voorzien. In dit scenario is het mogelijk om de bestaande infrastructuur van beide jeugdverenigingen te behouden.

 [image]

 [image]

Scenario 3

 

Scenario 4: Strip 16.000m² of 19.000m², stadion 8000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

In dit scenario wordt het stadion van 4000 plaatsen uitgebreid naar een maximale capaciteit van 8000 plaatsen.

 [image]

 [image]

 

 [image] [image]

Referentiebeeld gemengde functie langsheen een voetbalveld: stade Marcel-Saupin, Nantes

 

 [image]

Referentiebeeld sportpark: Sportanlage Heerenschürli, Zürich