2.4 Ontwerpend onderzoek

Ter onderbouwing van de afbakening en de krachtlijnen van het RUP heeft het team ontwerpend onderzoek van de stad Antwerpen een aantal varianten onderzocht.

Het betreft geen masterplan. Na de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan zal er een marktbevraging gebeuren voor de vernieuwing van het stadion, de infrastructuur van de jeugdwerking en de jeugdverenigingen waarbij een masterplan zal opgesteld worden.

Aan de hand van verschillende scenario’s werd de site ontwerpmatig afgetoetst waarbij de locatie van het stadion, de bijhorende infrastructuur en de gemengde ontwikkeling in de strip variëren:

 [image]

 [image]

0. behouden van het veld

1. opschuiven van het veld naar de Roderveldlaan

 [image]

 [image]

2. opschuiven van het veld naar de Fruithoflaan

3. positioneren van het veld ten opzicht van de orthogonale padenstructuur

 [image]

 

4. alternatief positioneren van het veld ten opzichte van de orthogonale padenstructuur

 

Uit deze eerste aftasting van de mogelijkheden van de site werden volgende conclusies genomen ten aanzien van de vooropgestelde ambities:

  • Het verplaatsen en heroriënteren van het voetbalveld van het bestaande stadion levert geen tot weinig extra kwalitatieve verblijfsruimte op.

  • Om medegebruik maximaal te stimuleren is het belangrijk om de infrastructuur voor de jeugdwerking centraal in het sportpark te realiseren in de nabijheid van de andere sportvelden.

  • In de strip, aan de Berchemstadionstraat kunnen functies en woningen ingeplant worden in een gebouwencluster van circa 20m hoog, naar analogie met de ontwikkeling van de Veldekens.

 

 [image]

 [image]

Referentiebeeld landschappelijke inpassing voetbalstadion: Le Grande Stade, Fontainebleau

Referentiebeeld landschappelijke inpassing voetbalstadion: Sportcomplex Zoudenbalch, Utrecht

 

 

Vanuit dit traject is er verder onderzocht wat de opportuniteiten zijn bij behoud van het voetbalveld van het stadion op zijn huidige positie. Het behoud van het veld heeft bovendien omwille van operationele redenen (mogelijkheid tot gebruik van het veld tijdens de werken) en financiële redenen (het veld werd onlangs vernieuwd en voorzien van nieuwe drainage, besproeiing en verlichting) de voorkeur binnen het planproces.

Buiten het voetbalveld wordt alle bestaande infrastructuur volledig vervangen en aangepast aan de huidige noden en behoeftes. Er wordt gestreefd naar een clustering van activiteiten tussen de voetbalclub en de functies in de onmiddellijke omgeving. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht voor een groeiscenario voor het stadion en om zo de totale capaciteit eventueel gefaseerd te ontwikkelen.

Scenario 1: strip 16.000m², stadion 4.000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

In dit scenario wordt het gehele programma in 1 ontwikkeling gerealiseerd met een stadion met capaciteit voor 4.000 toeschouwers. Centraal in het sportpark wordt de hoofdtribune opgetrokken waarbij de infrastructuur van het stadion en de jeugdwerking wordt geïntegreerd en de potentie heeft om het nieuwe ‘kloppende hart’ van het sportpark te worden.

Langsheen de Roderveldlaan komt een tweede tribune, voorbehouden voor de supporters van de bezoekersploeg, waar de lokalen van de jeugdverenigingen kunnen in opgenomen worden. Het stadion krijgt een nieuw gezicht langsheen de Roderveldlaan en het sportpark heeft een nieuwe toegang die ruimtelijk duidelijk zichtbaar wordt.

De strip biedt de mogelijkheid om enerzijds een pleinfunctie op te nemen als entree voor het stadion en het sportpark. Anderzijds biedt het de mogelijkheid om een gemengde ontwikkeling te realiseren van circa 16.000m².

 [image]

 

 [image]

Scenario 1

Scenario 2: Strip 19.000m², stadion 4.000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

Binnen het ruimtelijk concept van de strip kan het tankstation, gelegen op de hoek van de Berchemstadionstraat en de Roderveldlaan, geïntegreerd worden. Rekening houdende met de richtlijnen van tankstations kan het aanleunende programma (shop, mini supermarkt) geïntegreerd worden in de gemengde ontwikkeling in de strip. In het ontwerpend onderzoek betekent dit een toename van de ontwikkelbare oppervlakte tot circa 19.000m² vloeroppervlakte.

 [image]

 

 [image]

Scenario 2

 

Scenario 3: Strip 16.000m², stadion 3.000 plaatsen, scouts blijft in bestaande toestand

In dit scenario wordt de tribune langsheen de Roderveldlaan in een latere fase gebouwd. Om het stadiongevoel ook in deze fase te bekomen, wordt aan deze zijde een kleinere staantribune voorzien. In dit scenario is het mogelijk om de bestaande infrastructuur van beide jeugdverenigingen te behouden.

 [image]

 [image]

Scenario 3

 

Scenario 4: Strip 16.000m² of 19.000m², stadion 8000 plaatsen, integratie van scouts in tribune

In dit scenario wordt het stadion van 4000 plaatsen uitgebreid naar een maximale capaciteit van 8000 plaatsen.

 [image]

 [image]

 

 

 [image] [image]

Referentiebeeld gemengde functie langsheen een voetbalveld: stade Marcel-Saupin, Nantes

 

 [image]

Referentiebeeld sportpark: Sportanlage Heerenschürli, Zürich