Contacteer stad Antwerpen

Boekenbergpark

De ecologische zwemvijver in het Boekenbergpark is een paradijselijke oase.  Nergens anders in Antwerpen zwemt u zo vrij als een otter tussen het groen. Kleedhokken, kluisjes en toiletten zorgen bovendien voor een optimaal comfort.

In het Boekenbergpark bevindt zich een zwemvijver

De rietkragen aan de rand van de zwemvijver zuiveren het water op een natuurlijke manier. Daardoor is het gebruik van chemicaliën niet nodig. Met een hittegolf vindt u hier verfrissing als het in de rest van de stad te heet is. Alleen de Deurnese Ijsberen wachten niet tot de eerste zonnestralen, en nemen zelfs in de winter als het vriest een duik.

Ook als u het liever droog houdt, valt er van alles te beleven in het Boekenbergpark. In de oude ruïnetoren en het 18-de eeuwse grottencomplex vindt u het natuurhistorisch museum.  Daar kunt u elke zondag van mei tot oktober stokoude fossielen bewonderen van mammoeten, walvissen en wolharige neushoorns die in Antwerpen en omgeving zijn gevonden. 

Het veelzijdige park heeft een speciaal karakter door de aanwezigheid van vele merkwaardige voorjaarsbloeiers
en bomen. Het is gekenmerkt door een Engelse landschapstijl met vijver. Het wordt onderhouden als een minibos,
dat wil zeggen dat de natuur, binnen zekere grenzen, haar gang mag gaan. Zo creëert men een natuurlijke habitat voor inheemse fauna en flora, zo vinden spechten en vleermuizen een plekje in de dode bomen die soms blijven
liggen.

Historiek

Het hele park werd rond 1800 door de kasteelheer aangelegd als reusachtig kitschdecor. De ruïnetoren en het grottencomplex zijn nog bewaard gebleven en bieden onderdak aan het natuurhistorisch museum en een speleologische stichting.

Praktische informatie

  • Locatie: Deurne-Zuid, Unitaslaan
  • Grootte: 10 hectare
Marker

Lees meer