Contacteer stad Antwerpen

Parkeren met je motor, brommobiel, lichte vrachtwagen, kampeerwagen of touringcar

Wil je parkeren op straat? Dan moet je de parkeerregels respecteren. Voor motoren, brommobiels, kampeerwagens, lichte vrachtwagens en touringcars gelden in Antwerpen andere parkeerregels dan voor personenauto’s. 

Foto van een bauw verkeersbord met een witte P erop

Parkeren met een (overdekte) motor

  • Je moet geen parkeergeld betalen.
  • Je mag in alle parkeer- en tariefzones parkeren, ook in de zone voor bewoners en vergunninghouders.
  • Je mag parkeren in alle gemarkeerde parkeerstroken.
  • Je mag dwars op de weg parkeren, maar je moet daarbij wel binnen de parkeermarkering blijven.
  • Je mag parkeren op voetpaden of verhoogde bermen op voorwaarde dat je andere weggebruikers niet hindert en een minimale doorgang van 1,5 meter voorziet.

​Parkeren met een brommobiel

Een brommobiel of microcar is een voertuig met een beperkte snelheid waarvoor je geen autorijbewijs moet hebben (een rijbewijs voor een bromfiets volstaat).

Voor een brommobiel die volledig afgesloten is en een S-nummerplaat en 4 wielen heeft, gelden dezelfde parkeerregels als voor een gewone auto. Ook voor een brommobiel moet je een parkeersessie starten waar betalend parkeren of schijfparkeren geldt.

Je kan als bewoner een parkeervergunning aanvragen voor je brommobiel. Hiermee parkeer je gratis en onbeperkt in je bewonerszone.

Parkeren met een lichte vrachtwagen (mtm 3,5 ton)

Je mag met een lichte vrachtwagen bijna overal parkeren in Antwerpen. Straten waar lichte vrachtwagens mogen parkeren zijn te herkennen aan de blauwe borden met een witte P erop (de zgn. E9a-borden). Enkel in bepaalde winkelstraten mag je niet parkeren met een lichte vrachtwagen. Bekijk hier de winkelstraten

Je moet ook voor lichte vrachtwagens een parkeersessie starten waar betalend parkeren of schijfparkeren geldt .

Je kan als bewoner een parkeervergunning aanvragen voor je lichte vrachtwagen. Hiermee parkeer je gratis en onbeperkt in je bewonerszone, behalve in winkelstraten.

Parkeren met een kampeerwagen

In de meeste straten in stad Antwerpen mogen enkel voertuigen met een maximale toegelaten massa van 3,5 ton parkeren. Kampeerwagens met een lager gewicht mogen hier dus parkeren.

In twee gevallen mogen alle voertuigtypes op straat parkeren, dus ook kampeerwagens die meer wegen dan 3,5 ton:

  • In de straat staat een blauw bord met enkel een 'P' op, zonder onderbord '3,5t max'.
  • De straat valt buiten de zone waar de maximaal toegelaten massa 3,5 ton is (zones waar vrij parkeren geldt en geen zoneborden P 3,5t max zijn aangebracht).

Ook voor een kampeerwagen moet je waar nodig parkeergeld betalen of een blauwe parkeerschijf leggen. Je kan voor een kampeerwagen geen parkeervergunning voor bewoners aanvragen. Kamperen of overnachten op straat is niet toegelaten. Je kan hiervoor wel terecht in City Camping Antwerpen of Camperpark Vogelzang.

Parkeren met een touringcar

Met een touringcar kan je parkeren op de op de Vogelzanglaan aan Antwerp Expo en op d’Herbouvillekaai.​ De busparking aan de Scheldekaaien is niet langer toegankelijk.

Meer info op de website van Visit Antwerpen.

Lees meer