Contacteer stad Antwerpen

Ontdek het erfgoed van Antwerpen

Bij erfgoed in Antwerpen denken we meteen aan de kathedraal of een schilderij van Rubens. Maar ook de Reuzenstoet of een eeuwenoude boom behoren tot ons erfgoed. En dat geldt voor alles wat we de voorbije eeuwen in onze samenleving hebben opgebouwd.

Erfgoed

Materieel of Immaterieel

Materieel Erfgoed zijn tastbare sporen uit ons verleden: gebouwen, sites, schilderijen, archiefstukken, werktuigen… In 2003 introduceerde UNESCO (sinds 1972 beheerder van werelderfgoed) een nieuw categorie: Immaterieel Erfgoed. ‘Immaterieel’ betekent ‘niet tastbaar’. Denk aan feesten, ambachten, oude gebruiken. Het MAS|Museum aan de Stroom maakte een inventaris op van een belangrijk Antwerps immaterieel erfgoed: Reuzen en Reuzenorganisaties.

Meer info: immaterieelerfgoed.be, mas.be

Roerend of onroerend

Binnen de categorie Materieel Erfgoed maken we een onderscheid tussen ‘roerend’ en ‘onroerend’ erfgoed. Roerend Erfgoed is erfgoed dat je kan verplaatsen. Hieronder vallen collecties van musea, archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, gebedshuizen en andere erfgoedverenigingen. Onroerend Erfgoed kan je niet verplaatsen. Het groepeert monumenten, landschappen en archeologische sites en vondsten.

‘Monumenten’ mag je breed invullen. Het gaat in Antwerpen bijvoorbeeld niet enkel over onze Kathedraal, maar net zo goed over bijzondere panden of boten, begraafplaatsen en zelfs bomen. Beiden hebben jaarlijks een ‘dag’ waarop ze zich voorstellen aan het grote publiek. Erfgoeddag (roerend erfgoed) gaat in het voorjaar door. Open Monumentendag (onroerend erfgoed) in het najaar.

Meer info: onroerenderfgoed.befaro.be/erfgoeddag, Antwerpen Morgen 

Erfgoed in Antwerpen

Antwerpen beschikt over meer dan honderd erfgoedcollecties, verdeeld over de negen districten. Daaronder klinkende namen als Museum Plantin-Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, maar ook erfgoedverenigingen als De Poesje van Sint-Andries, de heemkringen van Merksem en Deurne, de kerkelijke schatten in de Sint-Pauluskerk of de Hollandse Synagoge.

Het MAS bundelde de collecties in het netwerk Collectie Antwerpen. Het biedt een overzicht van het gevarieerde aanbod aan erfgoed voor elke Antwerpenaar.

Meer info: Erfgoedcollectie Antwerpen.

Dit artikel is gedeeld door